Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

West Side Story


Το West Side Story δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που δεν το ξέρει.
Τώρα, για να είμεθα τυπικοί (και γι'αυτούς που δεν), πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα musicals στην αμερικάνικη ιστορία, μια ιστορία εμπνευσμένη από το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Shakespeare, σε λιμπρέτο του Arthur Laurents, στίχους του Stephen Sondheim, χορογραφίες του Jerome Robbins και, φυσικά, μουσική του τεράστιου αμερικανού συνθέτη Leonard Bernstein (1918-1990), του πρώτου γεννημένου στις ΗΠΑ συνθέτη που απέκτησε τόσο μεάλη παγκόσμια φήμη.
Η original παραγωγή του Broadway (βεβαίως βεβαίως) ανέβηκε στα 1957, έκανε 732 παραστάσεις και κέρδισε δύο βαρύτιμα Tony βραβεία.
Το musical έγινε παγκόσμια γνωστό όταν γυρίστηκε σε ταινία, στα 1961, με σκηνοθέτες τους Jerome Robbins και Robert Wise και πρωταγωνιστές την Natalie Wood και τον Richard Beymer.
Από τότε, έχει ανέβει σε άπειρες διασκευές σ'όλον τον κόσμο (Μεξικό, Ν. Αφρική, Αυστρία, Γαλλία, μέχρι και Λευκορωσία), δύο φορές στο Λονδίνο (σημαντικότατες), ενώ έχει κάνει 2 πολύ επιτυχημένα come-back στο Broadway (1980 και 2009).

Πως κολλάει τώρα το modern classic music μ'αυτό το musical;
Κατ'αρχήν υπάρχει μια εύκολη απάντηση. Ο Bernstein ήταν κλασικός συνθέτης, ο οποίος ασχολήθηκε (εξαιρετικά) και με το ανάλαφρο.
Η ιστορία, όμως, του Leonard Bernstein Conducts West Side Story είναι λιγουλάκι πιο ενδιαφέρουσα.
Στη δύση της καριέρας του, στις αρχές δηλαδής των '80s, ο Bernstein ίδρυσε (μαζί με τον γερμανο-αμερικάνο ιμπρεσάριο Ernest Fleischmann) το Los Angeles Philarmonic Institute, ένα καλοκαιρινό ινστιτούτο κλασσικής μουσικής, στο οποίο ο Bernstein έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής, λόγω του ότι ο Fleischmann ήταν ήδη διευθυντής στην Los Angeles Philarmonic Orchestra.
Ακριβώς για να προωθήσουν το νέο αυτό ινστιτούτο, οι ιδρυτές του σκέφτηκαν να προσωρήσουν σε μια σειρά ηχογραφήσεων. Και η Deutsche Grammophon δεν έχασε την ευκαιρία.
Μία, λοιπόν, από τις λίγες ηχογραφήσεις είναι κι'αυτή η υπέροχη, που σήμερις σας χαρίζω. Είναι και η μοναδική ηχογράφηση του έργου από τον ίδιο τον δημιουργό του.
Συμμετέχουν οι ημίθεοι Kiri Te Kanawa (στο ρόλο της Maria), Hose Carreras (στο ρόλο του Tony) και οι Tatiana Troyanos και Kurt Ollmann
Ο συνθέτης διευθύνει την Los Angeles Philarmonic Orchestra αλλά και την 24μελή χορωδία.
Η ηχογράφηση είναι του 1983.
Αυτά τα λίγα.

Prologue
Jet Song
Something's Coming
Dance At The Gym (1,2,3,4,5,6)
Maria
Tonight (balcony scene)
America
Cool
One Hand, One Heart
Tonight (ensemble)
The Rumble
I Feel Pretty
Ballet Sequence (1,2,3,4,5)
Gee, Officer Krupke
A Boy Like That
I Have A Love
Taunting Scene
Finale