Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Learn how to fly


Καλημερούδια σκιουράκια μου.
Κάπου τον Μάρτη του '12, αν θυμάμαι και καλά, είχαμε ακούσει εδώ το album τους The Age Of Aquarius. Και σας είχα υποσχεθεί και αφιέρωμα. Ε, πριν γίνει καμιά στραβή με την εκλογή προέδρου και πέσει καμιά ακρίδα, ή γίνει κανάς σεισμός, ας ασχοληθούμε σήμερις με δαύτους.

Οι 5th Dimension δεν λεγόταν πάντα έτσι. Στην αρχή τους, νωρίς στην δεκαετία του '60 λεγόταν Hi-Fi's. Δημιουργήθηκαν από μια παρέα φίλων, με την προσθήκη δύο ακόμα τραγουδιστών, στα 1961 στο Los Angeles.
Το original lineup ήταν οι Billie Davis,  Jr, Florence LaRue, Marilyn McCoo, Lamonte McLemore και Ron Townson.
Στα 1962, κι'ενώπαρακολουθούσαν μαθήματα οροφωνίας, άρχισαν να τραγουδούν σε τοπικά κλαμπάκια. Στα 1964, οι βοκαλισμοί τους τράβηξαν την προσοχή του Ray Charles, ο οποίος τους πήρε μαζί του στην τουρνέ του 1965. Κι'ενώ ηχογράφησαν και το πρώτο τους single (Lonesome Mood) και όλα έδειχναν πως το γκρουπάκι πάει να καταξιωθεί, δύο μέλη τσακώθηκαν και αποχώρησαν.
Στα 1966 όμως, άλλαξαν τ'όνομά τους σε 5th Dimension και υπέγραψαν σε δισκογραφική, με την οποία ηχογράφησαν το πρώτο "επίσημο" single τους (I'll Be Lovin' You For Ever). Το single πάτωσε κανονικά και έπρεπε να γίνει μια κουτσουκέλα, για να αποκτήσουν την πολυπόθητη αναγνωρισιμότητα.
Πράγματι, στα 1965, μια άλλη μετέπειτα  διάσημη vocal μπάντα, οι Mamas And the Papas, μόλις είχαν αποπειραθεί να κάνουν επιτυχία μ'ένα single (Go Where You Gonna Go), αλλά είχαν αποτύχει οικτρά. Ε, που λέτε, οι δικοί μας το πήραν, το διασκεύασαν (λέξη προς λέξη και νότα προς νότα) και κατάφεραν να το βάλουν στα charts. Κι'αυτό ήταν.
Από τότε (και χωρίς ποτέ να γίνουν superstars) ακολούθησαν μια αξιοπρεπέστατη πορεία, σ'αυτό το περίεργο είδος μουσικής που είναι το vocal.
Η πραγματική τους μουσική πορεία σαν μπάντα τελείωσε στα 1975. Μετά άρχισαν οι αποχωρήσεις, οι διαλύσεις, τα ξαναμαζώματα, αλλά τίποτα πια δεν ήταν το ίδιο. Φανταστείτε, πως από τα 1976 μέχρι σήμερα (που συνεχίζουν 3 άτομα όλα κι'όλα), έχουν προσθαφαιρεθεί 26 διαφορετικοί τραγουδιστές. Χαμός.
Μέχρι τα 1975, πρόλαβαν και μας χάρισαν 11 studio albums ενώ, από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει άλλα 5, από τα οποία δύο είναι live.

Περιττό να σας πω, ότι το αφιέρωμα περιλαμβάνει τραγούδια από την αρχή τους μέχρι και τα 1975.
Για τα μεταγενέστερα ψάξτε αλλού.

Up Up And Away
Stoned Soul Picnic
Aquarius/Let The Sunshine In
Wedding Bell Blues
Learn How To Fly
California Soul
Workin' On A Groovy Thing
Orange Air
Puppet Man
Dimension Five
Time And Love
(last night) I Didn't Get To Sleep At All
Black Patch
Ashes To Ashes
Flashback

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: