Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ypres


Πολλή καλημέρα σας.
Σήμερα που είναι Τρίτη του γιαραμπή, η νταλίκα δεν παίζει soundtrack. Εκτός εξαιρέσεων. Κανονικών ή ντεμέκ.
Κι'όταν λέμε ντεμέκ, εννοούμε κάτι που να είναι soundtrack, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι. Αλλά να είναι ουράνιο. Στην κυριολεξία. Και βαθειά πολιτικοποιημένο. Και αντιπολεμικό μαζί. Και, συνάμα, ολόφρεσκο. Και, τέλος, από μια απ'τις καλύτερες μπάντες.

Όλα αυτά μαζί μας κάνουν το Ypres
Των λατρεμένων Tindersticks

Ελάτε να δούμε την ιστορία αυτού του υπέροχου album-soundtrack.
Η Ypres, για όσους δεν ξέρουν, είναι ένας σχετικά μικρός δήμος της δυτικής Φλάνδρας, στο δυτικό Βέλγιο. Παρότι η κανονική του ονομασία είναι Leper (ολλανδιστί), έμεινε στην ιστορία με την γαλλική του ονομασία, γιατί έτσι την διάβαζαν στους πολεμικούς χάρτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Γιατί η Ypres αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτού του πολέμου. Πράγματι, εκεί έλαβαν χώρα μια σειρά από μάχες με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς (κυριολεκτικά), μεταξύ της Γερμανίας και των συμμαχικών δυνάμεων. Επίσης, στην περισσότερο γνωστή σαν "Τρίτη Μάχη της Ypres" (21.7 - 6.11.1917), που ήταν και μακράν η πιο πολύνεκρη, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Και μιλάμε για μια πόλη με θαυμάσια κτίρια-μνημεία. Ξαναχτίστηκε όμως, ακριβώς όπως ήταν, με χρήματα-αποζημειώσεις της Γερμανίας.
Σ'αυτή την πόλη, που λέτε, υπάρχει ένα καταπληκτικό μουσείο, το Μουσείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Όποιος έχει την ευκαιρία, πρέπει απεξάπαντος να πάει να το δει. Κι'αν πάει, εκτός από τα υπόλοιπα, θα δει και μια ολοκαίνουργια μόνιμη έκθεση, η οποία δημιουργήθηκε για τα εκατό χρόνια από τον "Μεγάλο Πόλεμο". Και δεν θα δει μόνο. Θ'ακούσει και την υπέροχη μουσική, που σήμερα σας χαρίζει η νταλίκα.

Γιατί αυτή η μουσική γράφτηκε κατά παραγγελία του μουσείου. Στα 2011, ο διευθυντής του απευθύνθηκε στους Tindersticks, ζητώντας τους τη μουσική που θα έντυνε την έκθεση. Και, εκτός αυτού, ζήτησε ξεχωριστή μουσική για κάθε μία από τις τρεις αίθουσες της έκθεσης.
Κι'αυτοί ανταποκρίθηκαν. Και προέκυψε αυτή η μουσική μαγεία, που σε γεμίζει εικόνες, τόσο παραστατικές, που βρίσκεσαι στο πεδίο των μαχών, ψηλαφείς νεκρούς στρατιώτες και σκοντάφτεις πάνω στα ερείπια. Κυριολεκτώ.
Για την ηχογράφηση, η μπάντα συνεργάστηκε (άλλη μία φορά) με την εξαιρετική μαέστρο (Margaret) Lucy Wilkins, μια 75χρονη εγγλέζα μαέστρο με τεράστια πορεία στο είδος της.
Οι ηχογραφήσεις έγιναν ζωντανά, μέσα στην εκκλησία του Crouch End του Λονδίνου, ενώ το remaster έγινε στο Παρίσι, στα θρυλικά studios Chien Chanceux.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε μόλις χθες, 20 Οκτώβρη 2014.
Χάρισμά σας.

Αίθουσα 1
Wispering Guns part.1, 2 and 3
Ananas et Poivre

Αίθουσα 2
La Guere Souterraine
Guelles Cassees

Αίθουσα 3
Sunset Glow