Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

The Good Book


Καλημερούδια αγάπες μου.
Πολλοί την αποκάλεσαν (και την αποκαλούν) Joan Baez της country και της bluegrass. Συμπαθητικό μεν, αλλά σωστό κατά το  ήμισυ. Έχει την ίδια φωνάρα με την Baez, βγάζει την ίδιαν ακριβώς ενέργεια μ'αυτήν πάνω στη σκηνή, έχει παρόμοιο impact στον κοσμάκη, είναι κι'αυτή σθεναρή ακτιβίστρια, αλλά...
Αλλά α) δεν είναι Joan Baez και β) δεν είναι μόνο country/bluegrass.
Είναι η Emmylou Haris και τιμή της και καμάρι της. Μια από τις σημαντικότερες τραγουδοποιούς που έβγαλε το αμέρικα έβα. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικάνικης παραδοσιακής μουσικής, ένα διαμάντι χαρακτήρας και άλλα πολλά που βαργιέμαι να σας γράψω.

Γεννήθηκε στα 1947, στο Birbingham της Alabama, από πατέρα αξιωματικό των πεζοναυτών και μάνα "γυναίκα στρατιωτικού" (που στο αμέρικα ξέρουν τι αυτό πάει να πει). Στα 5 της (1952), ο πατέρας της δηλώθηκε αγνοούμενος, στον πόλεμο της Κορέας, περνώντας έναν χρόνο σαν αιχμάλωτος πολέμου. Από κει κρατάει τον φανατικό αντι-μιλιταρισμό της μέχρι τα σήμερα.
Μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα και στην Βιρτζίνια, απ'όπου και αποφοίτησε από το λύκειο και, πέρασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας, όπου σπούδασε μουσική.
Παράλληλα με τις σπουδές της, άρχισε να παίζει σε διάφορα μπαράκια, τις μουσικές που αγαπούσε από παιδί : Joan Baez, Bob Dylan, Pete Seeger και άλλους. Μ'όλους αυτούς, αλλά και με πολλούς άλλους ακόμα, θα συνεργαστεί στο μέλλον : Mark Knopfler, Linda Rodstand, John Denver, Willie Nelson και άλλους πολλούς. Μέχρι και με τον Νίκο τον Σπηλιά συνεργάστηκε. Άνθρωπος είναι κι'αυτός, έκανε ένα λάθος.
Γρήγορα θα παρατήσει το πανεπιστήμιο, θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και θα δουλέψει σαν σερβιτόρα για να έχει τα προς το ζην, αλλά και για ν'ασχοληθεί με τη μουσική, παίζοντας σε διάφορα νεουορκέζικα καφέ. Θα παντρευτεί έναν συντραγουδιστή της και θα γεννήσει μια κόρη. Μετέπειτα θα χωρίσει, θα παντρευτεί ξανά έναν άλλον μουσικό και θα γεννήσει και μια δεύτερη κόρη. Όλα αυτά μέχρι τα 23 της!

Στα 1969 θα κυκλοφορήσει το πρώτο studio album της (Gliding Bird). Αμέσως μετά, την ίδια χρονιά, μετακομίζει κοντά στην οικογένειά της, στην Washington D.C.
Από τα 1971, η Harris εναλλάσσει την σόλο καριέρα με συμμετοχή σε μουσικό τρίο, σε μπάντα, ντουέτα κι'ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Παράλληλα, συνεχίζει τις ηχογραφήσεις, ενώ περιοδεύει ασταμάτητα.
Σήμερα, στα 67 της πια, έχει μία από τις πλουσιότερες δισκογραφίες στο αμέρικα αφού, συνολικά, μετράει πάνω από 40 albums (solo ή με τα παραπάνω σχήματα), 5 live albums και πάνω από 10 compilations.
Μετράει αισίως 14 Grammy (με τελευταίο το φετινό για το καλύτερο americana album -Old Yellow Moon) και πάνω από 25 άλλα βραβεία, κυρίως country.
Περιττό να σας πω άλλα, μιας και μιλάμε (σας το 'πα πριν) για μία από τις μεγαλύτερες μορφές της αμερικάνικης μουσικής.
Οπότε;
Οπότε πάμε ν'ακούσουμε το αφιερωματάκι και, μάλλον, θα επανέλθουμε.

Born To Run
To Know Him Is To Love Him
Wayfaring Stranger
Here I Am
Boulder To Birminghan
Together Again
One Of These Days
Making Believe
Pancho And Lefty
Beneath Still Waters
The Good Book
The Connection
Michaelangelo
Two More Bottles Of Wine