Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ah! Mio Cor (Handel Arias)


Καλημέρα μουσικωμένες τε και μουσικωμένοι μου.

Τέλος του μήνα σήμερις, και είπα να τον αποχαιρετίσουμε μ'έναν υπεροχότατο δίσκο όπερας, πάντα από Deutsche Grammophon. Αυτή τη φορά, από μία συλλεκτική σειρά της τευτονικής εταιρίας, την Archiv Produktion (εξ'ού και η έλλειψη του γνωστού κίτρινου χρώματος στο εξώφυλλο).

Το Ah! Mio Cor είναι μια κατάθεση ψυχής της τεράστιας τσέχας mezzo-soprano Magdalena Kožená
Πρόκειται για επιλεγμένες άριες από όπερες και ορατόρια του πολιτογραφημένου βρετανού (αλλά γερμανού στην καταγωγή) συνθέτη George Frideric Handel
Δυο λόγια για τον καθένα τους.

Ο Handel (1685-1759) γεννήθηκε στη Γερμανία, σπούδασε στο Αμβούργο και την Ιταλία, πριν εγκατασταθεί μόνιμα, στα 1712 στο Λονδίνο. Έγινε διάσημος τόσο για τις όπερές του και τα ορατόριά του, όσο και για τα οργανικά του κοντσέρτα. Βαθειά επηρεασμένος από το ταλικό μπαρόκ και την γερμανική πολυφωνική χορωδιακή παράδοση, ο Handel μας άφησε ένα τεράστιο και σημαντικότατο έργο : 70 όπερες και ορατόρια, 7 ωδές, πάνω από 50 καντάτες, 12 ύμνους, δεκάδες τραγούδια (στα αγγλικά και ιταλικά), δεκάδες ντουέτα και τρίο,  60 εκκλησιαστικά στα λατινικά, πάνω από 70 κοντσέρτα και 40 και βάλε ορχηστρικά έργα. Σύνολο, 612 έργα παρακαλώ.
Τέλος, να πούμε πως ήταν αυτός που μύησε τους άγγλους στην ιταλική μουσική, ιδρύοντας (διαχρονικά) τρείς "εταιρίες" (μουσικές) ιταλικής μουσικής στο Λονδίνο.

Η Magdalena Kožená γεννήθηκε στα 1973 στο Brno της Μοραβίας (τότε Τσεχοσλοβακία, νυν Τσεχία) και, από τα 7 της, τραγουδούσε στην Kantilena, την παιδική χορωδία που ανήκει (και χρησιμοποιείται) στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Brno.
Στα 1995 αποφοίτησε από το περίφημο Bratislava Drama College, όπου ήταν μαθήτρια της τεράστιας καθηγήτριας-mezzo soprano Eva Blahova.
Στα 1996 ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο, στην Τσεχία, με άριες του Bach. Τότε είναι που την ανακάλυψε η Deutsche Grammophon και έσπευσε να την εντάξει στο δυναμικό της. Παράλληλα με τις ηχογραφήσεις, η Kožená έχει ήδη τραγουδήσει (και συνεχίζει ακάθεκτη) σε όλες σχεδόν τις διάσημες όπερες ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για μία από τις πιο "γήϊνες" soprano αφού, από τον ρόλο της ντίβας, έχει επιλέξει μια "κανονική" ζωή, παντρεμένη με τον άγγλο μαέστρο Simon Rattle, με τον οποίον έχουν αποκτήσει και τρία παιδιά.

Τελειώνοντας, ας την αφήσουμε να μας εξηγήσει το γιατί αυτής της ηχογράφησης, που σήμερα σας χαρίζω :

"Δεν σου παρουσιάζεται κάθε μέρα η ευκαιρία να ηχογραφήσεις άριες του Handel. Προσπάθησα να επιλέξω κομμάτια που να καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο χαρακτήρων και συναισθημάτων, έργα που σε αρπάζουν από τα μέσα. Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί εξαίρετοι μουσικοί που σου επιτρέπουν ν'αναδείξεις την τεχνική σου αλλά, αυτό που ενδιαφέρει εμένα, είναι να δικαιολογήσεις το συναίσθημά σου. Κι'εδώ, η μουσική είναι τόσο βαθειά και τόσο συναισθηματική"

Κι'επειδής η κυρά δασκάλα μας η Ιωάννα είχε πρόσφατα γενέθλια, της το κάνω δώρο (λέω εγώ)

Alcina, act.2, "Ah, mio cor"
Hercules, act.3, "Where Shall I Fly"
Agrippina, act.2, "Pensieri, Voi Mi Tormentate!"
Giulio Cesare In Egitto, aria 12, "Cara Speme"
Joshua, "O, Had I Jubal's Lyre"
Theodora, part.2, "With Darkness Deep"
Amadigi di Gaula, act.2, "Destero dall'Empia Dite"
Orlando, act.2, "Vaghe Pupille, Non Piangete, No"
Ariodante, act.3, "Dopo Notte, Altra E Funesta"