Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τραγούδια Διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο



Με το πρώτο "κρυούτσικο" σαββατοκύριακο ν'ανατέλλει, το νταλικόφωνο το ρίχνει στις θύμισες.
Αυτές που είχα την τύχη να μαζέψω απ'τα παιδικά μου χρόνια.
Μ'έναν τεράστιο δίσκο.
Μιας τραγουδίστριας από τις ελάχιστες που έχουμε με τέτοια ποικιλία φωνών. Μιας πολύ μεγάλης Κυρίας του ελληνικού τραγουδιού, μιας απ'αυτές που μας έμαθαν ν'αγωνιζόμαστε όσο τραγουδάμε.
Στην πολεμική του "τι κάνει τώρα" ή με "ποιόν είναι" δεν θα μπω. Δεν μ'ενδιαφέρει. Όταν κάποιος σου ομορφαίνει τα παιδικά (και όχι μόνο) χρόνια, μένεις εκεί και δεν μιζεριάζεις.

Στα 1977, τρία χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, η Μαρία Φαραντούρη έχει ήδη ξεσηκώσει τις μάζες (με τα επανατατικά), πριν επιχειρήσει (με μεγάλη επιτυχία) την στροφή προς το λυρικό. Τα πράγματα στην ελλάδα δεν έχουν ηρεμήσει και τόσο, όσο μας λένε κάποιοι, έτσι, το ελληνικό τραγούδι "διαμαρτυρίας" συνεχίζει να βρίσκεται στο απώγειό του.
Και, στις 12 Ιουνίου 1977, βγαίνει τούτος δω ο δίσκος. Και γίνεται χρυσός μέσα σε 20 μέρες.

Τα Τραγούδια Διαμαρτυρίας Από Όλο Τον Κόσμο θεωρείται πλέον (και δίκαια) ένας από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους στην κατηγορία του. Πρόκειται για 10 (συν ένα) διαμάντια απ'όλο τον κόσμο, δέκα σπάνιες μελωδίες, από την Κούβα μέχρι την Κάτω Ιταλία κι'από την Χιλή μέχρι την Ισπανία, δέκα τραγούδια πόνου, ξενιτιάς αλλά και αγώνα. Δέκα μνημεία μουσικής, που η βαθιά επιβλητική και "επαναστατική" φωνή της Φαραντούρη τους προσδίδει νέα προοπτική.
Είναι αλήθεια, πως τα πιο γνωστά του δίσκου είναι το Bella Ciao και το Commandante Che Guevara.
Είναι επίσης αλήθεια, πως το ομορφότερο όλων είναι το "Άντρα μου Πάει" (ή Το Τραγούδι του Μετανάστη), αυτό το υπέροχο τραγούδι του Franco Cirliano, γραμμένο στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Ένα διαμάντι, που η Φαραντούρη είχε ηχογραφήσει στα 1975 και συμπεριλήφθηκε στην απίθανη ταινία Polemonta του Δημήτρη Μαυρίκιου.
Είναι, όμως, τέλος, αλήθεια, πως δύσκολα μπορείς ν'αφήσεις κάποιο απ'έξω.

Η ηχογράφηση έγινε στα studios της Columbia, σε ενορχήστρωση του Κυρίου Κώστα Γανωσέλη και ηχοληψία των Στέλιου Γιαννακόπουλου και Τάκη Φιλιππίδη. Η παραγωγή είναι του Αχιλλέα Θεοφίλου. Το εξαιρετικό πορτραίτο του εξωφύλλου είναι του Αλέκου Λεβίδη.

Σταματάμε και απολαμβάνουμε.
Καλό μας σ/κ

Bella Ciao
Άντρα Μου Πάει
La Peregrinacion
Sometimes I Feel
El Paso Del Ebro
Gracias A La Vida
La Pregaria A Un Labrador
Commandante Che Guevara
 Joe Hill
Te Recuerdo Amanda
Bella Ciao (ορχηστρικό)