Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

The Pink Panther


Καλημεροβδομάδα αμμουδιές μου ηλιόλουστες.
Όσο προχωράμε πιο βαθειά μέσα στο καλοκαίρι, τα συναπαντήματά μας θα γίνονται και πιο σπάνια, μιας και οι δύο βδομαδούλες που έρχονται (και που θα τελειώσουν τον Ιούνη) είναι υπεργεμάτες. Και από εργασία και από χαρά. Όπου χαρά, βλέπε τις ετοιμασίες αλλά και τη διοργάνωση του 18ου Αντισατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας, που φέτος θα γίνει στο άλσος των Ιλισίων, στην Πανεπιστημιούπολη ντε!
Και θα 'μαστε (άλλη μια χρονιά) εκεί, κι'εσείς είστε όλοι καλεσμένοι να περάστε από το πιο σαχλο-trendy ρακάδικο της επικράτειας. Εκεί που όλα μπορούν να συμβούν. Και θα συμβούν. Trust me που λένε και στο Ορνό Λασιθίου Κρήτης.

Σκέφτομαι, που λέτε, για τούτη τη βδομάδα, να κάνω μερικές παρουσιασούλες πολύ σπάνιων κλασσικών δίσκων, πάντα από deutsche grammophon, έτσι για να μη μας λέει η κυρά διευθύντρια απολίτιστους. Και για να βγάλουμε γούστα.
Πριν όμως, κι'επειδής είναι Δευτέρα του γιαραμπί, έχουμε την καθιερωμένη και πολυαγαπημένη σαγκά μας "σάμαλι, παστέλι, κοκ και λα λα".
Μ'ένα ιστορικό (πια) soundtrack αλλά και ταινία. Ταινίες δηλαδής, αφού μετά την original ακολούθησαν μπόλικα remakes.

The Pink Panther η ταινία και δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να μην ξέρει για τι πράγμα μιλώ.
Η θρυλική ταινία που σκηνοθέτησε ο Blake Edwards και που πρωταγωνίστησε (και σ'αυτήν και σε πολλές άλλες) ο Peter Sellers
Τα plot (και της πρώτης αλλά και των υπολοίπων) δεν είναι τίποτα άλλο από τις έρευνες του ντεντέκτιβ-θρύλου Jacques Clouseau για την ανεύρεση του διαμαντιού με την ονομασία Pink Panther, που ονομάστηκε έτσι γιατί, όταν (λέει) το κοιτάξεις καλά, στο κέντρο του εμφανίζεται κάτι που μοιάζει με ροζ πάνθηρα. Το θυμηθήκατε ε; Ωραία.
Βγήκε στις αίθουσες στις 16 Μάρτη του 1963 και είναι περιττό να μιλήσουμε για το τεράστιο σουξέ της. Βλέπε άλλωστε κι'όλες τις άλλες που ακολούθησαν.
Τιο άλλο μένει να σας πω;
Α ναι! Πως στην αρχή της πρώτης αυτής ταινίας υπάρχει ένα τρίλεπτο κινουμένων σχεδίων, όπου, για πρώτη φορά, εμφανίζεται η φιγούρα του ροζ πάνθηρα.
Βέβαια, για να γίνει αυτή η σούπερ-ντούπερ φιγούρα ο θρύλος των cartoons, χρειάστηκαν λίγα χρονάκια, 6 για την ακρίβεια, όταν και ξεκίνησε το all time classic πλέον τηλεοπτικό show The Pink Panther Show, κάθε Σάββατο πρωί, στην αμερικάνικη τιβί, για πάνω από 25 χρόνια.

Στα του soundtrack τώρα, είμαστε μπροστά σ'αυτό που αποκαλούμε trade mark music. Για μια σύνθεση δηλαδής, που χαρακτηρίζεται Μουσική από μόνη της, για την απόλυτη μουσική αναγνωρισιμότητα. Ψαχτείτε λίγο και απαντήστε μου, πόσους ξέρετε που να μην γνωρίζουν το μουσικό θέμα του ροζ πάνθηρα. Μάλλον κανέναν. Εξ'ού και το trade mark.
Δράστης του score, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες-μαέστρους που έβγαλε το αμέρικα, ο Henry Mancini (1924-1994). Ένας από τους "μίδες" των soundtrack, αφού, ότι συνέθεσε για ταινίες ή σειρές έγινε γκραν σουξέ. Θα ήταν μάταιο να σας παραθέσω εδώ όλες τις επιτυχίες του. Όλα όσα έγραψε ήταν επιτυχίες. Δείτε τα βραβεία που έχει κερδίσει : κάθε σύνθεση και βραβείο. Θα σας πω μόνο για το Peter Gunn, την σύνθεσή του για το περίφημο αμερικάνικο τηλεοπτικό σήριαλ, η οποία κέρδισε το πρώτο Grammy της ιστορίας, αυτό του καλύτερου δίσκου στα 1959. Το θυμάστε; Όχι; Κρίμας, γιατί, εκτός των άλλων, είναι και στο soundtrack της ταινιάρας The Blues Brothers. Δεν μπορεί, τώρα το θυμηθήκατε.
Πολλά είπαμε όμως.
Πάμε για μια βουτιά στις αναμνήσεις και, για όποιον γουστάρει, το κατεβάζει εδώ

The Pink Panther Theme
Meglio Stassera
Royal blue
Champagne And Quail
The Village Inn
The Tiber Twist
Meglio Stassera (vocals)
Cortina
The Lonely Princess
Something For Sellers
Piano And Strings
Shades Of Sennett