Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Peter Gunn


Καλημέρα ανυπομονάκια μου.
Εγώ ήθελα να καθαγιαστώ μέσα στην ηρεμία της κλασσικής μουσικής, αλλά εσείς δεν μ'αφήνετε. Γιατί τέτοιοι είστε εσείς.
Από τα χθες, που λέτε, έλαβα τουλάχιστον 6-7 mails που ζητούν Henry Mancini και δει αυτό που σας είπα, το Peter Gunn
Κι'επειδής την άλλη Δευτέρα θα είμαι επί του στησίματος του Αντιρατσιστικού, σας το χαρίζω σήμερις και μισή εντροπή δικιά σας (η άλλη μισή δικιά μου).

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Peter Gunn είναι ένα από τα δημοφιλέστερα private eye (με ιδιωτικούς ντεντέκτιβς δηλαδής) σήριαλ της αμερικάνικης τιβί.
Η προβολή του διήρκεσε 4 χρονάκια, από τα 1958 μέχρι τα 1961. Προβλήθηκαν συνολικά 114 τριαντάλεπτα επέισόδια, τα οποία σκηνοθέτησαν διάφοροι, με πρώτον τον Blake Edwards (βλ. pink panther), ενώ ακολούθησαν άλλοι σπουδαίοι, όπως οι Boris Sagal, Robert Gist κλπ κλπ.
Η σειρά ακολουθεί τον σικάτο γυναικοκατακτητή Peter Gunn (που ερμήνευσε έξοχα ο Craig Stevens), λάτρη των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων και της soft jazz, ο οποίος έχει για γραφείο του το Mother's, ένα μικρό jazz club. Εκεί τραγουδάει το κορίτσι του, η Edie Hart (που ερμηνεύει η Lola Albright), η οποία, στη συνέχεια, θ'ανοίξει δικό της club. Τους βασικούς χαρακτήρες συμπληρώνει ο υπαστυνόμος Jacoby (Herschel Bernardi), φίλος και σύμμαχος του Gunn.
Κλασσική υπέροχη noir αμερικανιά, η οποία έσκισε χασέδες στην εποχή της (αλλά και μέχρι σήμερα). Όποιος έχει τη διάθεση (και το χρόνο), μπορεί να κατεβάσει όλες τις seasons, οι οποίες υπάρχουν και με ελληνικούς υπότιτλους.

Σε ότι αφορά το soundtrack, σας τα είπα χθες. Μεγάλη, πολύ μεγάλη soft jazz από έναν από τους καλύτερους του είδους. Τόσο μεγάλη που, στα 1959, κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy της ιστορίας. Δύο χρόνια μετά κέρδισε άλλο ένα Grammy και ένα Emmy, έτσι για να βρίσκονται.
Το δε βασικό θέμα του σήριαλ, όπως αργότερα κι'αυτό του ροζ πάνθηρα, αποτελεί ένα απ'αυτά που αποκαλούνται trade mark music.
Κι'επειδής πολλά είπαμε, πάμε ν'ακούσουμε.
Εδώ το κατεβάζετε.

Peter Gunn
Sorta Blue
The Brothers Go To Mother's
Dreamsville
Session At Pete's Pad
Softsounds
Fallout!
The Floater
Slow And Easy
A Profound Gass