Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Les Intouchables


Πολλή καλημέρα σας λατρείες.
Σήμερα, που είναι Τετάρτη του γιαραμπή (και όχι Δευτέρα του ιδίου), το νταλικόφωνο έχει για σας ακόμα ένα soundtrack.
Γιατί; Γιατί έτσι.
Αστειεύομαι.
Γιατί προχθές (που λέτε), κάνοντας ζάπινγκ, προσπαθώντας ν'αποφύγω το μουντιάλ, που ως καλός και τίμιος κινηματικός αριστερός μποϋκοτάρω, έπεσα πάνω σε τούτην δω την ταινιάρα. Που την είχα δει (βεβαίως-βεβαίως) όταν πρωτοβγήκε, αλλά που την είχα ψιλο-ξεχάσει, παρότι και ταινιάρα αλλά και μουσικάρα.

Οι Intouchables είναι μια γαλλική ταινία, που σκηνοθετήθηκε από τους Olivier Nakache και Éric Toledano και πρωταγωνιστούν ο τεράστιος Francois Cluzet κι'ένας καταπληκτικός σχετικά νέος ηθοποιός, ο Omar Sy
Το plot βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία ενός ανάπηρου (από πτώση με αλεξίπτωτο), ο οποίος διαλέγει για καθημερινό του βοηθό ένα νεαρό μαύρο, πρόσφατα αποφυλακισμένο, από τα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, που συναντιώνται, που αγαπιούνται, που γελάνε, που κλαίνε και που καταλήγουν ν'ανακαλύψουν πως τελικά είναι ίδιοι.
Έκανε πρεμιέρα στις 23 Σεπτέμβρη 2011 και, μέσα σε 9 μόλις βδομάδες προβολής, ανέβηκε στην 2η θέση των μεγαλύτερων γαλλικών box offices όλων των εποχών ενώ, ο Sy κέρδισε το Cesar πρώτου αντρικού ρόλου.
Η ταινία αυτή δεν διηγείται. Η ταινία αυτή βλέπεται. Γι'αυτό, όσοι δεν την έχετε δει, βρείτε την και κατεβάστε την και θα με θυμηθείτε. Υπάρχουν και ελληνικοί υπότιτλοι.

Σχετικά, τώρα, με το soundtrack, σας είπα πιο πάνω, πως είναι τρομεροκαταπληκτικό. Το υπογράφει ένας λατρεμένος (της νταλίκας) ιταλός πιανίστας και συνθέτης, ο Ludovico Einaudi, ο οποίος, εκτός από εξαιρετικά κλασσικά έργα, εδώ και κάμποσο καιρό ασχολείται με τα soundtracks, τόσο για ταινίες όσο και για ντοκυμαντέρ και σειρές. Όποιος έχει ακούσει το soundtrack της τελευταίας ταινίας του Clint Eastwood (J. Edgar - 2012) ξέρει για τι μιλάω.
Κοντά σ'αυτόν, βρίσκουμε και ορισμένα διαμάντια, πράγμα που κάνουν τον δίσκο ένα από τα καλύτερα soundtracks των τελευταίων χρόνων. Α! και μερικούς διαλόγους της ταινίας.
Αυτά τα ολίγα.

Εδώ το κατεβάζετε.


Ludovico Einaudi - Fly
Ludovico Einaudi - Writing Poems
George Benson - The Ghetto
Omar Sy/Francois Cluzet - L'Arbre Qui Chante
Terry Callier - You're Goin' Miss You Candyman
Sy/Cluzet - Blind Test
Ludovico Einaudi - L'Origine Nascosta
Nina Simone - Feeling Good
Ludovico Einaudi - Cache-Cache
Vivaldi - Concerto Pour 2 Violons et Orchestre a Cordes
 Ludovico Einaudi - Una Mattina
Vib Gyor - Red Light