Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

28 Days Later


Καλημεροβδομάδα λουλούδια μου.
Το τι ακριβώς έγινε στις χθεσινές εκλογές δεν το ξέρω, αφού η ανάρτηση γίνεται μεσούσης της ημέρας (Κυριακής). Δεν με πολυνοιάζει κι'όλας, για να είμαι ειλικρινής. Αν υπήρχε κάποιος που να ήθελε πραγματικά ν'αλλάξει πραγματικά αυτό που ζούμε τα τελευταία 4 χρόνια, να είστε σίγουροι πως θα μ'ένοιαζε και θα μ'έκαιγε.
Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει φως. Μόνο αστικο-μαλακιούλες, με φόντο έναν καπιταλισμό, που άλλοι τον θέλουν σκληρότερο και άλλοι (οι πιο ανόητοι) "αριστερότερο". Οπότε, τους αφήνω στους τσακωμούς τους.

Κι'επειδής η βδομάδα αναμένεται γκραν γκινιόλ, είπα σήμερις να σας παίξω ένα πανεμορφότατο soundtrack, από μία ταινία συμβολική μεν, μετριότατη δε.

Το 28 Days Later θα μείνει στην ιστορία σαν η ταινία που επανέφερε στο προσκήνιο τα zombies, τα οποία είχαν ψιλο-εξαφανιστεί για καμιά δεκαετία περίπου. Μιλάμε για μια post-αποκάλυψη ταινία τρόμου, εγγλέζικια (άρα, καταλαβαίνετε), την οποία σκηνοθέτησε ο Danny Boyle, σκηνοθέτης που μας χάρισε από σούπες (Trainspotting) μέχρι ταινιάρες (Slumdog Millionaire). Πρωταγωνιστούν (;), εκτός από τα zombies, οι Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston και Megan Burns.
Το plot είναι κλασσικό : κάποιοι ακτιβιστές ελευθερώνουν χιμπατζήδες από ένα εργαστήριο βιολογίας. Οι χιμπατζήδες είναι φορείς ενός ανίκητου ιού λύσσας, η λύσσα εξαπλώνεται σ'όλη την Αγγλία και, 28 μέρες μετά, ένας τύπος ξυπνάει από το κώμα, σ'ένα νοσοκομείο, βγαίνει στο έρημο και κατεστραμμένο Λονδίνο, του την πέφτουν τα λυσσασμένα zombies και....και η συνέχεια επί της οθόνης, γιατί δεν θα κάτσω να σας περιγράψω κι'όλας.
Η ταινία πρωτοβγήκε στις αίθουσες την 1η Νοέμβρη του 2002 και αποτέλεσε την βάση αφενός ενός sequel (28 Weeks Later - 2007) και, αφετέρου, μιας σειράς comics (28 Days Later - 2009).

Σε αντίθεση με την ταινία, το soundtrack, το οποίο (περιέργως) κυκλοφόρησε στα 2003, είναι γευστικότατο. Τι γευστικότατο δηλαδής, πεντανόστιμο ένα πράμα.
Το main score υπογράφει ένας πολύ καλός συνθέτης, ο εγγλέζος John Murphy, που είναι γνωστός για τα πάνω από 40 soundtracks που έχει φκιάσει, με κορυφαία τα Chain Of Fools (2000), The Real Howard Spitz (1997) και Shooters (2001).
Εκτός απ'αυτόν, το soundtrack περιλαμβάνει και μερικά διαμαντάκια από άλλους δημιουργούς, όπως ο Κύριος Brian Eno, οι Blue States (καταπληκτική downtempo εγγλέζικια μπάντα) κλπ.
Κι'επειδής σας εκούρασα, πάμε ν'ακούσουμε.

Εδώ το κατεβάζετε

The Beginning
Rage
The Church
Perri Alleyne - Jim's Parents
Then There Were Two
Tower Block
Perri Alleyne - Ave Maria
The Tunnel
Grandaddy - A.M. 180
Brian Eno - An Ending
No More Films
Jim's Dream
In Paradisum
Franck's Death
I Promised Them Women
The Search For Jim
Red Dresses
In The House, In A Heartbeat
The End
Blue States - Season Song
End Credits