Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Vladimir Samoylovich Horowitz


Καλημέρα κουλτουράκια μου.

Πέρασε λίγος καιρός από τότε που κλασσικωθήκαμε ε;
Γι'αυτό, σήμερις, που είναι μια τρίτη εν μέσω εκλογών, είπα να σας παίξω λίγια, έτσι για να κατευνάσω τα πάθη και τις απελπισίες.

Και διάλεξα να κάνω ένα αφιέρωμα σ'έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους πιανίστες του 20ου αιώνα, τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο για μένα.
Ο Vladimir Samoylovich Horowitz (όπως είναι το πλήρες όνομά του) γεννήθηκε στα 1903 στο Κίεβο, περιφερειακή πόλη της πάλαι ποτέ Ρωσσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας εβραϊκής καταγωγής και, από τα πολύ-πολύ παιδικά του χρόνια, αγάπησε το πιάνο, μέσω της μητέρας του, που ήταν πιανίστρια.
Σε ηλικία 9 ετών (1912) μπήκε στο περίφημο Ωδείο Κιέβου και, από τα 17 του (1920) ξεκίνησε τα κοντσέρτα. Αποκτά αμέσως τεράστια φήμη και ασχολείται επαγγελματικά με το πιάνο, αμοιβόμενος με σοκολάτες, ψωμί και βούτυρο, μέσα σε μια οικονομικά εξαθλιωμένη από την Οχτωβριανή επανάσταση χώρα.
Στα 1925, περνάει στη Δύση, με σκοπό (αρχικά) να σπουδάσει στην Αυστρία, πλάι στον μεγάλο αυστριακό πιανίστα και δάσκαλο Artur Schnabel. Τελικά, θα μετοικίσει στο αμέρικα, όπου θα ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στα 1928.

Το μαγικό του παίξιμο θα μεσουρανήσει για 55 σχεδόν χρόνια, μέχρι δηλαδής τα 1982, όταν και θα παρουσιαστούν τα πρώτα κενά μνήμης, αποτέλεσμα του συνδυασμού αντικαταθλιπτικών χαπιών και αλκοόλ. Όλα όμως αυτά τα χρόνια, θα καταξιωθεί παγκόσμια, θα ερμηνεύσει (με τον μοναδικό του τρόπο) όλους σχεδόν τους μεγάλους κλασσικούς συνθέτες ενώ, από τα 1926 (όταν και ηχογράφησε -σε κύλινδρο- την πρώτη κόπια του) θα ηχογραφήσει αναρίθμητα studio και live διαμάντια.
Πέθανε στα 1989, στα 86 του χρόνια.

Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ήθελα να συμπεριλάβω σ'αυτό το αφιέρωμα, που δεν θα μ'έφταναν 4-5 ώρες. Γι'αυτό, μάλλον θ'ακολουθήσουν κανά-δυο άλλα μετά από το πρώτο. Την υγειά μας να 'χουμε.

Εδώ το κατεβάζετε.

Chopin - Piano Sonata No2 in B-Flat minor Op. 35
Rachmaninov - Etude Tableau in C major Op. 33
Schumann - Arabesque in C major Op. 18
Liszt - Hungarian Rhapsody No 19 in D minor S. 244
Scarlatti - Sonata in E major K 531
Beethoven - Sonata No 8 in C minor "Pathetique" Op. 13
Chopin - Etude in C-Sharp minor Op. 25 No. 7
Debussy - Prelude IV from Book II (Les fees sont d'exquises danseuses)
Scriabin - Poeme in F-Sharp major Op. 32 No. 1