Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

El laberinto del fauno


Καλημεροβδομάδα λατρείες.

Στην δευτεριάτικη σαγκά μας, σήμερις θέλω να σας μιλήσω για ένα υπέροχο παραμύθι. Ένα παραμύθι με μπόλικη δόση πραγματικότητας, στολισμένη όμως με άκρατη φαντασία.

Βρισκόμαστε στην Ισπανία του 1944, στην αρχή της Φρανκικής περιόδου, πέντε μόλις χρόνια μετά την επικράτηση του Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο. Η ηρωίδα μας, η Ofelia, ταξιδεύει με τη μαμά της για να συναντήσει τον πατριό της, Λοχαγό Vidal, πατέρα του παιδιού που εγκυμονεί η μάνα της. Ο Vidal είναι ένας φασίστας χωριάτης που πολεμάει ακόμα τους δημοκρατικούς αντάρτες.
Στη διαδρομή, η Ofelia συναντά ένα περίεργο έντομο και, πιστεύοντας πως είναι νεράιδα (λατρεύει και πιστεύει στις νεράιδες), το ακολουθεί κοντά στο μέρος που πολεμάει ο πατριός της, όπου της δείχνει έναν  περίεργο λαβύρινθο. Την προσκαλεί να μπει μέσα, αλλά, την τελευταία στιγμή, μία υπηρέτρια του πατριού της (και κατάσκοπος των ανταρτών) την αποτρέπει.
Τη νύχτα όμως, το έντομο, μεταμφιεσμένο σε νεράιδα, παίρνει την Ofelia και την οδηγεί στον λαβύρινθο. Εκεί, θα συναντήσει έναν φαύνο (ο Πάν της δικής μας μυθολογίας, ένα καλοκάγαθο τέρας-θεός, μισός άνθρωπος και μισός κατσίκα), ο οποίος θα της αναθέσει τρεις αποστολές, πριν την πανσέληνο. Αυτό γιατί την πέρασε για την πριγκήπισα Moanna και θέλει να σιγουρέψει πως η φύση της δεν έχει αλλάξει.
Στο μεταξύ, κι'ενώ η ηρωίδα μας εκπληρώνει σιγά-σιγά την αποστολή της, ο πατριός της δολοφονεί ανθρώπους ανεξέλεγκτα, με την (ψεύτικη) αιτιολογία πως είναι αντάρτες.
Υποκύπτοντας στην πείνα της, η Ofelia τρώει δύο ρώγες από τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει τον Χλωμό Άντρα, ο οποίος τρώει δύο από τις νεράιδες-βοηθούς της. Έπειτα απ'αυτό, ο φαύνος της αρνείται την τρίτη αποστολή και την διώχνει.
Εν τω μεταξύ, η μητέρα της Ofelia, η Carmen, γεννάει, αλλά πεθαίνει στη γέννα.
Ο φαύνος τότε, θέλοντας να δοκιμάσει την Ofelia, της ζητάει να οδηγήσει τον μικρό της αδελφό στον λαβύρινθο.

Κι'εδώ σταματώ την διήγηση, γιατί σας θέλω να βρείτε και να δείτε αυτή την μαγική ταινία.
Μια ισπανο-μεξικάνικη ταινία, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Guillermo del Toro και έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτώβρη του 2006 στην Ισπανία.
Πρωταγωνιστούν οι Sergi Lopez, Maribel Verdu, Ivana Baquero και Doug Jones.
Η ταινιάρα αυτή προτάθηκε για έξι όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα τρία (καλύτερης σκηνοθεσίας, κινηματογράφισης και μέικ-απ) στα 2007. Κέρδισε επίσης άλλον ένα σωρό πρωτιές, ενώ πάνω από 20 ειδικά περιοδικά την συμπεριέλαβαν στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες.
Γι'αυτό σας λέω. Δείτε την.

Το soundtrack το υπογράφει ένας μαέστρος του είδους, ο Javier Navarrete, ισπανός συνθέτης, με αρκετές ταινίες στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένης και μιας άλλης του Toro (El Espinazo Del Diablo - 2001).
Για τούτην εδώ, η ουράνια μουσική του προτάθηκε για πάνω από 8 πρώτα βραβεία (και Όσκαρ), ενώ κέρδισε 6.
Δικαίως λέω εγώ, μιας και πρόκειται μακράν για ένα από τα ομορφότερα "κλασσικά" soundtracks που έχω ακούσει. Και δεν έχω ακούσει και λίγα.
Πολλά δεν είπαμε (πάλι) όμως;

Hace Mucho, Mucho Tiempo
El Laberinto
La Rosa Y El Dragón
El Hada Y El Laberinto
Las Tres Pruebas
El Arbol Que Muere Y El Sapo
Guerrilleros
El Libro De Sangre
Nana de Mercedes
El Refugio
El Que No Es Humano
El Río
Un Cuento
Bosque Profundo
Vals De La Mandrágora
El Funeral
Mercedes
La Luna Llena Y El Fauno
Ofelia
Una Princesa
Nana Del Laberinto Del Fauno