Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

A funny little feeling


Πολλή καλημέρα σας καλά μου παιδιά.
Όσο περπατάει ο Φλεβάρης, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο κοσμοϊστορικό γεγονός του 2014. Ποιό είναι αυτό;
Θα σας πω συντόμως και ότε επέλθη το πλήρωμα του χρόνου.

Προς το παρόν, η νταλίκα σήμερις ντύνεται στα μαυροκόκκινα για μία "αναρχική νυχτερινή διασκέδαση". Όσοι φαντάζεστε Κ-ΒΟΞ, μολότωφ, Εξάρχεια κι'έτσι, λάθος το φαντάζεστε, αλλά μ'αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε.
Γιατί σήμερις η νταλίκα θα σας ταξιδέψει στον μαγικά υπέροχο κόσμο των DAAU, κατά κόσμον Die Anarchistische Abendunterhaltung (που στα ελληνικά δίνει αυτό που σας είπα πιο πάνου).

Η μπάντα είναι βέλγικη, από την Αντβέρπη (Antwerp), φκιάχτηκαν στα 1992, και όποιος σας πει πως ξέρει τι είδους μουσική παίζουν, θα σας πει ψέματα. Αν θα 'πρεπε οπως και δήποτε να τους βρούμε μιαν ετικέτα, αυτή θα ήταν μάλλον μία folk-atmosphere μουσική, που και πάλι δεν θα απέδιδε το ακριβές μουσικό τους ύφος.
Ποιός νοιάζεται όμως; Οι τύποι είναι μάγοι, με όλη τη σημασία της λέξης.

Το πρώτο (ομώνυμο) studio album τους το κυκλοφόρησαν στα 1994, αλλά πάτωσε αυτοκρατορικά.
Στα 1996 όμως, η Sony Classical τους ανακάλυψε, επανακυκλοφόρησε τον δίσκο και τους υπέγραψε για έναν ακόμα, τον We Need New Animals (1997), με τον οποίο άρχισαν να γίνονται γνωστοί. Σ'αυτό βέβαια συνετέλεσε και η συμμετοχή τους (σαν support group) στην τουρνέ των 16 Horsepower, αυτής της υπέροχης alternative-country μπάντας από το Colorado.

Οι δίσκοι τους όμως δεν πουλούσαν, με αποτέλεσμα η Sony να τους πασάρει στην Columbia, με την οποίαν θα κυκλοφορήσουν τον τρίτο τους δίσκο (Life Transmission - 2001).
Στο τέλος, απογοητευμένοι από τα τερτίπια των δισκογραφικών, αποφάσισαν να στήσουν μία δική τους, με την οποίαν κυκλοφόρησαν (μέχρι σήμερα) άλλα 6 studio albums, με τελευταίο το υπεροχότατο Eight Definitions (2013).
Το σημερινό τους lineup αποτελείται από τους Simon Lenski (τσέλο), Roel Van Camp (ακκορντεόν), Han Stubbe (κλαρίνο) και Hannes D'Hoine (κοντραμπάσο). Σ'αυτούς πρέπει να προστεθούν και διάφοροι άλλοι, οι οποίοι κατά καιρούς συμμετείχαν. Και είναι μπόλικοι.

Η μαύρη αλήθεια είναι, πως οι DAAU δεν είναι αυτό που θα λέγαμε πασίγνωστοι και stars. Η αλήθεια επίσης είναι, πως η μουσική τους είναι "δύσκολη", γι'αυτό και το κοινό τους "ψαγμένο".
Η νταλίκα τους πιστεύει και τους αγαπάει πολύ.
Γι'αυτό σήμερις σας χαρίζει μερικά από τα καλύτερά τους, έτσι για να τους μάθετε, όσοι δεν τους ξέρετε ήδη.

Berlin-Deventer-Antwerpen
A Funny Little Feeling
Is This It
Pedanterie
Highway Tiger
Lady Delay
Broken
Traag
1992
Even More Lost Souls
Catfish Blues
Into The Wild
Nix
Waltz Desire