Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

パラサイト・イヴ (Parasite Eve)


Καλημεροβδομάδα μίσχοι μου μοσχομυριστοί.

Σήμερις, για το πρώτο soundtrack της νέας χρονιάς, η νταλίκα σας ταξιδεύει στην Ιαπωνία, με μια από τις ομορφότερες μουσικές για ταινία. Μια ταινία που αμφιβάλλω αν βγήκε στην ψωροκώσταινα, και που εγώ την είδα κατά τύχη, μέσω του γιου μου, μέγα λάτρη της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Το Parasite Eve (στα γιαπωνέζικα προφέρεται παραζάιτο ίβου) είναι μια πασίγνωστην νουβέλα επιστημονικής φαντασίας, που γράφτηκε από τον Hideaki Sena, έναν επιστήμονα φαρμακολόγο και νοβελίστα. Κυκλοφόρησε στα 1996 από τον διάσημο οίκο Kadokawa Horro Bunko. Στας ευρω-αμερικάς κυκλοφόρησε στα 2005.
Πρόκειται για την Εύα, μια γυναίκα η οποία περίμενε χιλιάδες χρόνια να έρθει στον κόσμο, μέχρι τα "μιτοχόνδρια" ν'αποφασίσουν πως μπορούν να την δημιουργήσουν όπως ακριβώς ήθελαν.
Τα μιτοχόνδρια, σύμφωνα με την νουβέλα του Sena, δεν είναι απλές βιομηχανίες βιολογικών κυττάρων (όπως αποδέχεται η επιστήμη), αλλά ανεξάρτητες οντότητες, οι οποίες δημιουργούν την ζωή, αλλά και την προσαρμόζουν κατά το δοκούν.
Στην περίπτωσή μας, η Εύα δημιουργείται από μία σειρά άλλες γυναίκες, στα σώματα των οποίων (από γενιά σε γενιά) τα μιτοχόνδρια εξελίσσονται με σκοπό τη δημιουργία της τέλειας γυναίκας.
Έτσι, η Εύα μπορεί και ελέγχει το μυαλό και το σώμα των ανθρώπων, αφού μπορεί να επικοινωνήσει με κάποια από τα μιτοχόνδριά τους.
Βέβαια, η περίληψη που σας έκανα είναι εντελώς συνοπτική. Κι'αυτό γιατί το βιβλίο είναι καταπληκτικό (ιδιαίτερα για τους φαν της επιστημονικής φαντασίας).

Η ταινία τώρα, σκηνοθετήθηκε από τον πολύ Masayuki Ochiani πάνω σε script του Ryoichi Kimizuka και πρωτοπαίχτηκε στα 1997 στην Ιαπωνία και στα 2000 σε αμέρικα και ευρώπα.
Πρωταγωνιστούν οι Hiroshi Mikami, Riona Hazuki, Tomoko Nagajima και Ayako Omura.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε και σειρά manga. Από κει την έμαθα (μέσω του γιου) και βρήκα την ταινία, η οποία, για έναν περίεργο λόγο, δεν έχει υπότιτλους όπως τους ξέρουμε (με φυσιολογική γραμματοσειρά στο κάτω μέρος της οθόνης), αλλά hard subtitles, όπου οι υπότιτλοι εμφανίζονται σε video frames, σε διαφορετικά μέρη της οθόνης κάθε φορά.

Σε ότι αφορά τη μουσική τώρα, το μαγικό score υπογράφεται από έναν πολύ μεγάλο ιάπωνα κλασσικό συνθέτη, τον Joe Hisaishi, όπως έχει γίνει παγκόσμια γνωστός (το πραγματικό του όνομα είναι Mamoru Fujisawa). Μιλάμε για τον συνθέτη με τα περισσότερα soundracks στην ιστορία της γιαπωνέζικης μουσικής (πάνω από 100), μιλάμε όμως, κυρίως, για έναν πολύ μεγάλο συνθέτη, ο οποίος, από τα 1981 τόλμησε ν'ανακατέψει την παραδοσιακή γιαπωνέζικη μουσική παράδοση με την ευρωπαϊκή, προσθέτοντάς τους μία υπέροχη μινιμαλιστική electronica. Το αποτέλεσμα αφιερώστε λίγο χρόνο για να το κρίνετε μόνοι σας.
Σε ότι με αφορά, δηλώνω φανατικός θαυμαστής

Eve (vocal version)
Choral
Cell
Darkness
Explosion
Eve (piano version)