Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

In Concerto (Sarzana 29.8.1981)


Καλημέρα ευρωπρόεδροι και ευρωπροεδρίνες μου.
Θα 'θελα να σας έλεγα δυο κουβεντούλες περί Ε.Ε., προεδρίας και άλλων τέτοιων ακαταλαβίστικων, αλλά, επειδής όλοι οι απόφοιτοι παιδαγωγικών ακαδημιών και ΑΣΟΕΕ (με όλο τον σεβασμό στα δύο ιδρύματα) μου 'γιναν ειδικοί στα ευρωπαϊκά, τ'αφήνω σ'αυτούς να το χαρούν κι'όλας.

Σήμερα έχω κέφι για live.
Κι'επειδής πριν κάτι μέρες μια φίλη μου το θύμισε, αποφάσισα να παίξω ένα από τα πολύ αγαπημένα μου. Που είναι bootleg, μιας και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Για την ακρίβεια, είναι ηχογράφηση (με πολύ καλό ήχο) από την τηλεόραση. Αλλά, πάντως, bootleg.

Ο Fabrizio De André, σας το 'χω ξαναπεί, είναι κατά την προσωπική μου άποψη, ο μεγαλύτερος ιταλός συνθέτης-τραγουδιστής όλων των εποχών. Σε κοντινή απόσταση με τον Lucio Dalla, αλλά ο μεγαλύτερος παρόλα αυτά.
Κι'επειδή on ne discute pas les gouts et les couleurs (που λέμε και στο Καμινάκι Λασιθίου), αυτή είναι η γνώμη μου και συμφωνώ μαζί της.

Ο αδικοχαμένος Fabrizio (πέθανε στα 59 του από καρκίνο στα πλεμόνια) που λέτε, ήταν πάνω απ'όλα ένας καλλιτέχνης του ζωντανού. Με υπέροχη μουσική, κοφτερούς στίχους και μια επαφή με το κοινό του ανεπανάληπτη.
Στα 1981 κυκλοφόρησε τον δέκατο προσωπικό του δίσκο (Fabrizio De André) και ξεκίνησε μία ακόμα τουρνέ σ'όλη την Ιταλία. Να πούμε όμως δύο-τρία πραγματάκια πρώτα γι'αυτόν τον δίσκο. Στην αρχή δεν είχε τίτλο, αλλά, επειδής είχε επηρεαστεί πολύ από την σκληρή ζωή των ανθρώπων στην Σαρδηνία, τα ΜΜΕ τον ονόμασαν L'Indiano, λόγω των φωτογραφιών του εξωφύλλου. Αλλά και του περιεχόμενου των τραγουδιών, τα οποία μιλούσαν για την ζωή στην Σαρδηνία αλλά και για τις σφαγές των ινδιάνων στην αμερική στα 1864.
Επιπλέον, για όσους ξέρουν, ο De André, μαζί με την Dori Ghezzi, στα 1979, κι'ενώ ήταν στην Σαρδηνία για συναυλία στα πλαίσια της περίφημης τουρνέ PFM (Premiata Forneria Marconi) (που υπάρχει στο νταλικόφωνο, ψάξτε την), είχαν απαχθεί από ληστές και κρατήθηκε στα βουνά Ala Dei Sardi. Έξι μήνες μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού όμως πρώτα ο De André είχε δει από κοντά την απόγνωση των εξαθλιομένων της Σαρδηνίας. Και είχε γίνει φίλος μαζί τους.
Ξεκίνησε λοιπόν την τουρνέ που σας έλεγα πιο πάνω, τουρνέ με τον τίτλο L' Indiano, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα γι'αυτούς τους ανθρώπους. Τους απαγωγείς του.

Η τουρνέ διήρκεσε 6 μήνες με τεράστια επιτυχία.
Κατά γενική ομολογία, η καλύτερη συναυλία της τουρνέ, ήταν αυτή που έκλεισε την τουρνέ, στην πλατεία της Sarzana, μια πόλη της Liguria. Για όσους δεν ξέρουν, η Liguria είναι ένας (από τους ομορφότερους) νομός στα βόρειο-δυτικά σύνορα της Ιταλίας, με πρωτεύουσα την Genoa, γενέθλια πόλη του De André.
Η συναυλία έγινε στις 29 Αυγούστου 1981 μπροστά σε 10 χιλιάδες νοματαίους, πράμα πολύ μεγάλο για μία τόσο μικρή πόλη.

Πάλι σας κούρασα όμως, ε;
Πάμε ν'αφεθούμε.
ΥΓ. Η συναυλία δεν είναι όλη και κόβεται σε μερικά σημεία. Η γοητεία του bootleg που σας έχω ξαναπεί.

Quello Che Non Ho
Canto Del Servo Pastore
Fiume Sand Creek
Giugno '73
Il Pescatore
La Cattiva Strada
Hotel Supramonte
Franziska
Se Ti Tagliassero A Pezzetti
Verdi Pascoli
La Guerra Di Piero
Amico Fragile
Andrea
Bocca Di Rosa
Via Del Campo