Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

24 Hour Party People


Καλημεροβδομάδα αλκυονίδες και αλκυονίδοι μου.

Όπως και να το κάνεις, με τέτοιο καιρό ανεβαίνει η διάθεσις.
Με ανεβασμένη, που λέτε, διάθεση, σήμερις, στη σαγκά μας "ποπ-κορν, μπιράλ και λαλαλα" το νταλικόφωνο θέλει να σας μιλήσει για μία συμπαθέστατη ταινία με σούπερ-γουάου μουσική.

Το 24 Hour Party People είναι μια ταινία-αφήγηση για την Σκηνή του Μάντσεστερ (Madchester, που λέμε και στο Λασίθι). Κυρίως μέσα από τα μάτια της δισκογραφικής-φάρος γι'αυτή την σκηνή, της περίφημης (πλέον) Factory Records.

Η σκηνή του Madchester, για όσους δεν ξέρουν, είναι το μουσικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο Manchester (της ινγκλετέρας), από τα μέσα των '80s μέχρι και την αρχή των '90s. Μία post-punk κατάσταση, που γέννησε μπάντες new-wave, alternative αλλά και psychedelic, μέχρι και dance μουσικής.
Ψυχή του κινήματος ήταν η δισκογραφική Factory και κύριοι εκπρόσωποί της οι New Order, Happy Mondays, 808 State, Inspiral Carpets, James και διάφοροι άλλοι. Ναός της, το ξακουστό club της πόλης The Haçienda.
Την Madchester Scene θα την ακούσετε και σαν Second Summer Of Love.

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα γι'αυτό το μουσικό κίνημα, δεν έχει παρά να δει την ταινία. Εκεί θα βρει τα πάντα, μιας και το plot είναι η αφήγηση του Tony Wilson, δημσιογράφου στην Granada Television και ιδιοκτήτη της Factory Records. Και μαθαίνουμε τα πάντα. Και μεγάλες αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους, και θεωρίες συνωμοσίας αλλά και φαντασιώσεις του συγγραφέα του script, Frank Cottrell Boyce. Σκηνοθετήθηκε από τον Michael Winterbottom, έκανε πρεμιέρα στις 5 Απρίλη 2002 και πρωταγωνιστούν οι Steve Coogan, Paddy Considine, Andy Serkis, Lennie James και Peter Kay.

Στα της μουσική τώρα, μιλάμε για μια πανδαισία εϊτο-ναϊντίλας. Όλοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της Madchester Scene είναι εδώ. Παρέα τους, ένα κομμάτι των Sex Pistols (επειδή αυτοί έκαναν τον Wilson ν'αποφασίσει ν'ασχοληθεί με την μουσική παραγωγή) αλλά και με 2-3 από τους Joy Division, αφού οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του κινήματος, οι New Order, γεννήθηκαν από τη διάλυση των Joy, όταν αυτοκτόνησε o Ian Curtis. Α, κι'ένα των Clash.
Το soundtrack, σε κάθε περίπτωση, είναι η απόλυτη compilation αυτής της σκηνής.
Και, σαν τέτοιο, συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Sex Pistols - Anarchy In The UK
Happy Mondays - 24 Hour Party People
Joy Division - Transmission
The Buzzcocks - Ever Fallen In Love 
The Clash - Janie Jones
New Order - New Dawn Fades
Joy Division - Atmosphere
The Durutti Column - Otis
A Guy Called Jerard - Voodoo Ray
New Order - Temptation
Happy Mondays - Loose Fit
808 State - Pacific State
New Order - Blue Monday
Marshal Jefferson - Move Your Body
Joy Division - She's Lost Control
Happy Mondays - Hallelujah
New Order - Here To Stay
Joy Division - Love Will Tear Us Appart