Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Only you


Καλημερούδια παγοκολώνες μου.

Μετά το τριήμερο των ελληνικών εκτός προγράμματος, η νταλίκα σήμερις θ'ασχοληθεί με το a capella είδος της μουσικής, παρουσιάζοντάς σας ένα τσούρμο λεβέντες που πολύ της αρέσουν.
Τους Flying Pickets

Ένα τσούρμο εγγλέζων που ξεκίνησαν στα 1982, με πρωτοβουλία του ουαλού ηθοποιού Brian Hibbard. Αρχικά η μπάντα ήταν εξαμελής (Rick Lloyd, Gareth Williams, Ken Gregson, David Brett και Red Stripe), όλοι ηθοποιοί, που είχαν παίξει μαζί στην σκωτσέζικη αγκιτατόρικη θεατρική κολλεκτίβα 7:84, που δημιούργησε ο περίφημος θεατράνθρωπος John McGrath.
Το όνομά τους δεν είναι τίποτα άλλο από το παρατσούκλι που δίνουν στους "μεταφερόμενους" πικετοφόρους στις διαδηλώσεις και το διάλεξαν επειδής μερικοί απ'αυτούς είχαν παίξει για συμπαράσταση στους απεργούς ανθρακωρύχους, κατά την διάρκεια των μεγάλων απεργιών του 1973-74.

Πασίγνωστοι έγιναν τα χριστούγεννα του 1983, όταν και κυκλοφόρησαν τν (θρυλική πια) διασκευή ενός από τα ομορφότερα new wave-electronica τραγούδια, το Only You των Yazoo.
Τραγούδι που λάτρεψε η τότε πρωθυπουργός της αγγλίας, η (πίσσα στα κόκκαλά της) Θάτσερ, η οποία πολύ τους γούσταρε, παρά την ακροαριστερή πολιτική τους τοποθέτηση.
Σταμάτησε να τους γουστάρει όταν, στα 1984, πήραν καθαρά το μέρος των απεργών του Συνδικάτου των Εργατών στα Ορυχεία. Χρησιμοποίησαν μάλιστα την μεγάλη δημοσιότητα που απέκτησαν για να προμοτάρουν την απεργία, έπαιξαν σε πολλές τους συγκεντρώσεις και πήραν μέρος σε πολλές τους πορείες αλλά και σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Πράγμα που τους στοίχισε και το συμβόλαιό τους με την Virgin.

Στα 1986, με την αποχώρηση των Hibbard και Stripe η μπάντα στην ουσία τελείωσε. Και λέω στην ουσία γιατί, παρότι συνεχίζει μέχρι σήμερα (κι'αφού έχει αλλάξει πάμπολλες φορές lineup), δεν κυκλοφόρησε τίποτα καινούργιο, παρά μερικά compilations.

Προσωπικά, τους θεωρώ την καλύτερη σύγχρονη a capella μπάντα. Είναι κρίμα που δεν συνέχισαν, γιατί πολύ θα ήθελα να δω αν θα διασκεύαζαν κι'άλλα κομμάτια, εκτός από τα γνωστά pop.
Όσοι δεν τους ξέρετε, δώστε λίγια προσοχή.

Under The Bridge
Sign Your Name
Wonderful World
Tracks Of My Tears
Only You
Dance The Night Away
Take My Breath Away
Road To Nowhere
When You Are Young And In Love
She Drives Me Crazy
Here There And Everywhere
Smells Like Teen Spirit
When Doves Cry