Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Breakfast Club




Καλημεροβδομάδα καλά μου παιδιά.

Στην σειρά μας "τα λαλαλα του σινεμά" σήμερις, η νταλίκα θα σας μιλήσει για μια ταινία "έτσι κι'έτσι" και για ένα soundtrack που θάφτηκε από τους κριτικούς χωρίς όμως να το αξίζει.

Το Breakfast Club είναι μια κλασσική ταινία εποχής, που σκηνοθετήθηκε από τον John Hughes, με πρωταγωνιστές τους Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald και Ally Sheedy.
Έκανε πρεμιέρα στις 15 Φλεβάρη 1985 και εξιστορεί 8 ώρες και 44 λεπτά από την ζωή πέντε εφήβων, οι οποίοι τιμωρήθηκαν από τον διευθυντή του σχολείου τους να παραμείνουν κλεισμένοι στην βιβλιοθήκη του κτιρίου, και να γράψουν μία έκθεση για το ποιοί είναι πριν φύγουν.
Στη διάρκεια του εγκλεισμού, οι έφηβοι ανοίγονται ο ένας στον άλλον (με τη βοήθεια της μαριχουάνας) και καταλήγουν να μάθυν για τον εαυτό τους πράγματα που δεν τολμούσαν να βγάλουν στην επιφάνεια. Στο τέλος, ένας απ'αυτούς γράφει μια έκθεση, στην οποία αναφέρεται στον διευθυντή και, στην ουσία, του λέει πως αδιαφορούν για τις κρίσεις του. Την υπογράφει δε σαν Breakfast Club.
Κλασσική αμερικανιά, η οποία όμως δεν είναι χειρότερη (καθόλου μάλιστα) από πολλές άλλες, που έκαναν και μεγαλύτερη επιτυχία. 

Σε ότι αφορά το soundtrack, εδώ έχουμε την απόλυτη χολή. Με το που βγήκε στην κυκλοφορία, πολλοί κριτικοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν "αδιάφορη", "ανάξια λόγου", "που θα ξεχαστεί γρήγορα" και άλλα τέτοια χαριτωμένα.
Πάλι καλά που μπαίνουν στον κόπο ν'αναφέρουν το Don't You (Forget About Me) σαν το αριστούργημα που ξεχωρίζει απ'τον σωρό.
Δεν έχουν όμως δίκιο. Τουλάχιστον όχι ολοκληρωικά.
Σίγουρα δεν είναι από τα κλασσικά soundtracks, ούτε απ'αυτά που θα μείνουν στην ιστορία. Είναι όμως μια συλλογή από καλά τραγουδάκια, όπου δεσπόζει ο ύμνος των Simple Minds. Κι'όταν λέω καλά, εννοώ τίμια και ευκολόπιοτα. Μέχρις εκεί. Να πούμε, τέλος, πως τα instrumental κομμάτια (score) υπογράφει ο Keith Forsey, ένας εγγλέζος συνθέτης, του οποίου η σημαντικότερη στιγμή ήταν η συμμετοχή του στις συνθέσεις του soundtrack της ταινίας Flashdance, δίπλα στον George Moroder.
Ακούστε το για να σχηματίσετε και προσωπική άποψη.

Simple Minds - Don't You (Forget About Me)
E.G. Daily - Waiting
Wang Chung - Fire In The Twilight
Keith Forsey - I'm The Dude
Jesse Johnson/Stephanie Spruill -  Heart Too Hot To Hold
Gary Chang - Dream Montage
Carla DeVito - We Are Not Alone
Keith Forsey - Reggae
Joyce Kennedy - Didn't I Tell You