Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Δίκοπη Ζωή (1)




«Εγώ θα έλεγα πάλι ότι ήμουν τυχερός. Μέσα από τα τραγούδια γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους, κέρδισα χρήματα, χρήματα τόσα ώστε να ζω αξιοπρεπώς για πάρα πολλά χρόνια και να αγοράζω πράγματα που με ενδιέφεραν. Αυτή ήταν η ανταμοιβή μου. Τώρα, αν όλα αυτά τα πράγματα είναι καταξίωση και όντως έκανα κάτι σημαντικό, τι να πω, φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει κάπου μια αλήθεια σε όλες αυτές τις υπερβολές»

Γεννήθηκε στις 12 Μάρτη του 1938 στην Ερμούπολη της Σύρας μας (άρα είμαστε πατριώτες κατά το ήμισυ).
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς και, σίγουρα, ο μεγαλύτερος εν ζωή (που ζωή να 'χει ο άνθρωπος).
Είναι όμως και πολυγραφότατος ποιητής και πεζογράφος, αφού μετράει (μέχρι σήμερα) εννέα ποιητικές συλλογές, πέντε διηγήματα, τέσσερα μυθιστορήματα  και μία νουβέλα. Παράλληλα, έχει επιμεληθεί πέντε καταπληκτικά βιβλία-λευκώματα για την αγαπημένη του (και μας) Σύρα.
Αντιπαθεί τις συνεντεύξεις, ξέρουμε όμως πως λατρεύει τον Νίνο Ρότα, το τσιγάρο και το ουίσκι, ενώ, αγαπημένος του ζωγράφος είναι ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) και αγαπημένη του ταινία το E La Nave Va (Και το πλοίο φεύγει) του Fellini (1983).

Το νταλικόφωνο όμως θ'ασχοληθεί με τα τραγούδια του.
Που είναι πάνω από 400, μιας και έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Ξεκίνησε στα 1964, με τους στίχους των Ρηγμένων Κήπων σε μουσική του Χρήστου Λεοντή. Ποιούς άλλους να πρωτοαναφέρω : Θεοδωράκης, Μούτσης, Μαρκόπουλος, Σπανός, Κουγιουμτζής, Μικρούτσικος, Ανδριόπουλος, Νικολόπουλος και τόσοι άλλοι.
Με τους τραγουδιστές ακόμα πιο δύσκολο : από Δημητριάδη και Καλογιάννη, μέχρι Τερλέγκα και Βίσση, περνώντας από Μπέλλου, Μεράντζα, Μητροπάνο, Τερζή, Σαλπέα, Μητσιά, Τσανακλίδου, Μοσχολιού κλπ κλπ. Ένας κατάλογος ατελείωτος. Προσωπικά πιστεύω, πως δεν πρέπει να υπάρχει έλληνας τραγουδιστής (ή τραγουδίστρια) που δεν έχουν τραγουδήσει μία φορά στη ζωή τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Το αφιέρωμα θα είναι σε τρία μέρη, που και πάλι ελλιπές θα είναι, μιας και υπάρχουν τόσα και τόσα πολύ μεγάλα τραγούδια. Να πω μόνο πως, πλην του μεγάλου Βασίλη Τερλέγκα, δεν θ'ακούσουμε κανέναν από τους τριτο-τέταρτους και, φυσικά, ούτε τον ακατονόμαστο.
Αυτά και καλό μας Π/Σ/Κ.

Πασχάλης Τερζής - Θα Μείνεις Ουρανός
Καλογιάννης / Πρωτοψάλτη - Θα Σε Ξανάβρω Στους Μπαξέδες
Νίκος Δημητράτος - Αυτές Οι Ξένες Αγκαλιές
Πετρή Σαλπέα - Ο Άγιος Φεβρουάριος
Δημήτρης Μητροπάνος - Άλλος Για Χίο Τράβηξε
Βίκυ Μοσχολιού - Απ' Τα Μικρά Ψαράδικα
Χάρις Αλεξίου - Απ' Τον Περασμένο Μάρτη
Χρήστος Θηβαίος - Δεν Είμαι Άλλος
Γιάννης Καλατζής - Δεν Κοιτάς Που Ξενυχτάω
Γιώργος Μεράντζας - Δίκοπη Ζωή
Τάνια Τσανακλίδου - Δρόμοι Του Βερολίνου
Βασίλης Τερλέγκας - Ευχαριστώ
Μαρία Δημητριάδη - Είναι Αρρώστεια Τα Τραγούδια
Μητροπάνος - Είσαι Μια Χώρα
Δημήτρης Μπάσης - Είχαμε Μεγάλα Όνειρα
Μανώλης Μητσιάς - Εκείνα Που 'Χα Να Σου Πω