Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Lawrence Of Arabia


Καλημέρα χειμωνολούλουδά μου.

Εκτάκτως σήμερις, και τιμής ένεκεν για τον Peter O'Toole, που μας άφησε χρόνους προχθές (στα 81 του), το νταλικόφωνο χαρίζει δεύτερο soundtrack μέσα στην ίδια βδομάδα.
Τεράστιο soundtrack μιας τεράστιας ταινίας.

Ο Lawrence of Arabia είναι αγγλική ταινία, σκηνοθετήθηκε από τον David Lean και έκανε πρεμιέρα στις 10 Δεκέμβρη του 1962.
Πρωταγωνιστούν επίσης οι Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins και, φυσικά, ο Omar Sharif.

Η ταινία είναι βασισμένη πάνω στη ζωή του άγγλου λοχαγού (εκείνη την εποχή) Τ.Ε. Lawrence και, συγκεκριμένα, στο ρόλο που έπαιξε στην επανάσταση των αράβων εναντίον των Τούρκων, και, δη, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1916-1918).
Ο Lawrence θα πολεμήσει στο πλευρό του εμίρη Faisal (πρίγκηπα στην ταινία), γιου του Σαρίφη της Μέκκας Hussein bin Ali, απεσταλμένος του Αραβικού Γραφείου του Βρετανικού στρατού στο Κάιρο.
Για την ιστορία και μόνο να πούμε, πως οι βρετανοί χρηματοδότησαν και στήριξαν την εξέγερση των αράβων εναντίον της Οθωμανικής Αυροκρατορίας, όχι γιατί τους αγαπούσαν, αλλά γιατί αυτό εξυπηρετούσε τους σκοπούς τους στη Μέση Ανατολή. Τα υπόλοιπα διαβάστε τα μόνοι σας.
Να πούμε επίσης, πως η ταινία είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, χωρίς, βέβαια, να αποφεύγει και κάποιους δράκους παραμυθιού.
Παραμένει όμως μια τεράστια ταινία, μία από τις κλασσικότερες όλων των εποχών και είναι πράγματι κρίμα, που ο O' Toole έχασε το Oscar (1962) από τον Gregory Peck.
Για τον O' Toole δεν θα σας πω απολύτως τίποτα. Τον τιμώ σαν ηθοποιό, όχι όμως και σαν άνθρωπο (χριστιανο-φασίστας γαρ). Θχιός σχωρέστον.

Για τη μουσική όμως θα σας πω δυο-τρία πραγματάκια.
Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα soundtracks όλων των εποχών. Υπογράφεται από έναν τεράστιο του είδους, τον Maurice-Alexis Jarre (1924-2009), πατέρα του μεγαλύτερου ambient-electronica συνθέτη όλων των εποχών, του Jean-Miche Jarre.
Με τούτο το soundtrack κέρδισε το πρώτο του (από τα τρία) Oscar, ενώ προτάθηκε για άλλα 6. Έχει επίσης κερδίσει 3 Golden Globes από τις 10 για τις οποίες προτάθηκε.
Θεωρείται ένας από τους 3 μεγαλύτερους συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών.
Ήταν στενός συνεργάτες του σκηνοθέτη της ταινίας Lean και, το αξιοπερίεργο είναι, πως όλα του τα Oscar τα κέρδισε σε δικές του ταινίες (Doctor Zhivago - 1965 και  A Passage To India - 1984).
Επειδή ο Jarre ήταν πάνω απ'όλα κλασσικός συνθέτης, να πούμε πως η είσοδός του στη μουσική για ταινίες έγινε εντελώς τυχαία, όταν, στα 1961, ο παραγωγός της ταινίας (και φίλος του) Sam Spiegel, του ζήτησε να γράψει το score.
Να πούμε, τέλος, πως ο τεράστιος αυτός συνθέτης, σαφώς επηρεασμένος από τον γιο του, άρχισε να χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική μουσική (synthesizers) από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Θα σας παίξω μια μέρα τη μουσική από το Fatal Attraction και θα με θυμηθείτε.
Προς το παρόν όμως, αφηνόμαστε στη μαγεία.

Overture
Main Titles
First Entrance to the Desert 
Miracle
Nefud Mirage
Rescue Of Gasim
Arrivals At Auda's Camp
The Voice Of The Guns
Continuation Of The Miracle
Suns Anvil
Lawrence And Bodyguard
This Is The Desert
End Title