Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η ζωή μου όλη (2)

Καλημερούδια μας.

Δεύτερο (και τελευταίο) μέρος του αφιερώματος στον Άκη Πάνου σήμερις, κι'αν κρίνω από τα mail που λαμβάνω, πολύ σας άρεσε. Και χαίρομαι.

Στην δισκογραφία θα μπει στα 1958, με δύο 45άρια : το "Παιδί απόψε πίνει" με την Καίτη Γκρέυ και το "Μια βραδιά καταραμένη" με την Δούκισσα, και τα δυό σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη.
Θα περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να γνωρίσει την επιτυχία που του άξιζε.
Πράγματι, οι πρώτες μεγάλες του επιτυχίες θα έρθουν στα 1964, με τα "Ξημέρωσε καλή μου" και "Καρδιά μου μην παραπονιέσαι".
Στα 1967, το "Θα κλείσω τα μάτια" λογοκρίνεται από τη χούντα και θα κυκλοφορήσει αργότερα με άλλους στίχους. Είναι όμως κι'αυτή μια χρονιά με τεράστιες επιτυχίες, όπως τα "Η πιο μεγάλη ώρα", "Μοίρα μου γιατί μ’αφήνεις", "Ρολόι κομπολόι", "Είδα τα μάτια σου κλαμμένα" και άλλα.
Από και και πέρα, ότι βγάζει γίνεται χρυσάφι.
Οι μεγαλύτεροι ερμηνευτές συνοστίζονται στην πόρτα του για να τους γράψει τραγούδια : Τσαουσάκης, Λύδια, Μπιθικώτσης, Κόκοτας, Γκίκα, Μαρινέλλα, Μητροπάνος, Διονυσίου, Μοσχολιού, Καζαντζίδης, Διονυσίου, Μενιδιάτης και τόσοι άλλοι...

Στα 1985 κάνει μία παγκόσμια (κυριολεκτικά) πρωτοτυπία : κυκλοφορεί ένα 45άρι δισκάκι (Πες μου Παππού / Πριν, τώρα, πάντα) με τον τίτλο "ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ 100% ΠΡΟΒΑ", όπου ερμηνεύει ο ίδιος αλλά παίζει και όλα τα όργανα. Η πρωτοτυπία είναι που όλα τα όργανα τα έχει κατασκευάσει ο ίδιος. Γι'αυτό το δισκάκι ο μέγιστος Ρασούλης είχε πει πως θα έπρεπε να μοιράζεται στους τουρίστες δωρεάν, σαν δείγμα πολιτισμού.
Είπαμε και στο πρώτο μέρος, πως στα 1989, μετά από την παρότρυνση φίλων του, αποφασίζει να επιστρέψει στο πάλκο σε κοινές εμφανίσεις με τον Μανώλη Ρασούλη. Μετά τις κοινές εμφανίσεις, ξεκινάει μια περιοδεία στην ελλάδα με μία ακόμα πρωτοποριακή "πατέντα" : στην πίστα δεν υπάρχει πάλκο, οι μουσικοί είναι όλοι καθιστοί μπροστά και οι τραγουδιστές είναι πίσω απ'την ορχήστρα!
Κυκλοφορεί τον τελευταίο του δίσκο στα 1997 (CASINO), με ένα νέο (ομώνυμο) τραγούδι και 14 επανεκτελέσεις.
Συνολικά, έγραψε πάνω από 200 τραγούδια (στίχο και μουσική). Για να σας παραθέσω τους δίσκους του θα χρειαζόμουν περίπου 3 μέρες. Όποιος ενδιαφέρεται, ας το ψάξει.

Παντρεύτηκε δύο φορές (1954 και 1993) και απέκτησε τέσσερα παιδιά (και τα τέσσερα με την δεύτερη γυναίκα του Άννα). Από τα 1986 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ξάνθη, παρότι κρατούσε επαγγελματικούς δεσμούς με την Αθήνα.
Στα 1997 (Αύγουστος), έπειτα από καυγά, σκοτώνει τον φίλο της πρωτότοκης κόρης του (Ελευθερίας). Δικάζεται και καταδικάζεται χωρίς να του αναγνωριστεί ούτε ένα ελαφρυντικό. Φυλακίζεται στην Κομοτηνή, απ'όπου μεταφέρεται στον Κορυδαλλό κι'από κει στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με καρκίνο. Στα 1999 αποφυλακίζεται με ανήκεστο βλάβη.
Ανέβηκε στη γειτονιά των αγγέλων στις 7 Απρίλη του 2000.

Κάτι τελευταίο πριν πάμε να ταξιδέψουμε.
Είπα και στο πρώτο μέρος, πως υπάρχουν πολλά διαμάντια του που έμειναν έξω απ'τις επιλογές μου.
Λυπάμαι.

Για την Ιωάννα

Μανώλης Μητσιάς - Άμα Περάσει τούτο Δω
Γιώτα Λύδια - Ολόκληρη Ζωή
Στράτος Διονυσίου - Στο Σταθμό Του Μονάχου
Πόλυ Πάνου - Ώρα Τρελή
Στέλιος Καζαντζίδης - Άντε Να Περάσει Η Μέρα
Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Ρολόι Κομπολόι
Βίκυ Μοσχολιού - Ούτε Αχ Δεν Θα Πω
Διονυσίου - Εγώ Καλά Σου Τα 'Λεγα
Λίτσα Διαμάντη - Και Τότε Σ' Αγαπώ
Λευτέρης Μυτιληναίος - Γιατί
Λεωνίδας Βελής - Κοίτα Με Στα Μάτια
Μιχάλης Μενιδιάτης - Είδα Τα Μάτια Σου Κλαμμένα
Μπιθικώτσης/Λαμπράκη - Θα Κλείσω Τα Μάτια
Καζαντζίδης/Χάρις Αλεξίου - Τα Όνειρα Που Χάνονται
Τάκης Καλυβιώτης - Κάτι Δανεικά
Σταμάτης Κόκοτας - Θα Κλάψω Αύριο
Τόλης Βοσκόπουλος - Χωρίς Αυτήν
Καίτη Γκρέυ - Το Παιδί Μου Απόψε Πίνει
ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ - Πες Μου Παππού