Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Camerata Mediolanense (part.1)


Καλημεροβδομάδα καλά μου παιδιά.
Μπήκαμε πια στην τελευταία βδομάδα του Αυγούστου και, περιμένοντας τον "καυτό σεπτέμβρη" και άλλα τέτοια επαναστατικά, που τσαμπουνάνε κάποιοι για να μην τους ενοχλάμε στις 2μηνες καλοκαιρινές τους διακοπές, το νταλικόφωνο αποχαιρετά τις διακοπές που χάθηκαν (για πολλούς) με ένα διήμερο αφιέρωμα στην Camerata Mediolanense

Για όσους δεν την ξέρουν, δώστε προσοχή, γιατί μιλάμε για κάτι στην κυριολεξία άπαιχτο.
Όχι μόνο γιατί ακούμε κλασσική μουσική και άριες από σοπράνο με ζαρτιέρες. Όχι μόνο γιατί ακούμε ένα πάντρεμα της παραδοσιακής κλασσικής μουσικής με την apocalyptic folk και την darkwave.
Αλλά γιατί αυτό το σχήμα είναι μοναδικό στο είδος του : εξαιρετικά καταρτισμένοι μουσικοί, από εντελώς διαφορετικούς μουσικούς ορίζοντες, σε μία μουσική συλλογικότητα σπάνιας ποιότητας.

Όπως το μαρτυρά τ'όνομά τους, πρόκειται για μία μοντέρνα camerata από το Milano (Mediolanum για τους γνώστες).
Σχηματίστηκαν στα 1994 γύρω από την leader τους, την Elena Previdi, η οποία είναι διπλοματούχος συνθέτης κλασσικής μουσικής. Στο σχήμα παίζει keyboards, harpsicord (τα 'χουμε ξαναπεί, ένα είδος πιάνου-keyboard), κρουστά και ακορντεόν.
Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Trevor (φωνητικά και keyboards), Manuel Aroldi (κρουστά), Daniela Bedeski (φωνητικά), Marco Colombo (κρουστά) και Giacomo Colombo (groove-box, κρουστά). Οι δύο πρώτοι προέρχονται από την post punk σκηνή, η τρίτη ήταν καθαρά folk τραγουδίστρια, ενώ ο τελευταίος, αδελφός του Marco, βοηθάει το σχήμα περιστασιακά.

Η μουσική τους είναι γεμάτη εικόνες από την Ιταλία, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης. Παραδοσιακές νότες, μεταλλαγμένες από τη χρήση των keyboards και με την προσθήκη εξαιρετικών φωνητικών.
Και, σαν τέτοια, δεν περιγράφεται. Ακούγεται και ή απολαμβάνεται ή κρίνεται.

Από τα 1994 μέχρι τα 1999 κυκλοφόρησαν 4 καταπληκτικά studio albums. Η απήχησή τους όμως (δυστυχώς) δεν ήταν η αναμενόμενη, για την ποιότητά τους. Έκτοτε αποσύρθηκαν από τη δισκογραφία, ακολουθώντας σόλο καριέρες.
Φέτος τον Ιούνιο, κυκλοφόρησαν ένα νέο studio album (Vertute, Honor, Belezza) που, για να λέμε τη μαύρη αλήθεια, δεν είναι στο ύψος των προηγούμενων.
Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να επανεκδώσουν τα 4 πρώτα τους, σε limited edition βινύλια αλλά και cd.
Η επανέκδοση αυτή, μιας και είναι περιορισμένη, περιέχει και ανέκδοτες live εκτελέσεις, αλλά και μερικά alternate takes.
Γι'αυτά τα τελευταία όμως, θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Σήμερα, στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, ακούμε κομμάτια από τα album τους Campo Di Marte (1996) και Madrigali (1999), από την φετινή limited edition κυκλοφορία.


Fuoco
La Magnifica Aurora
Balcani In Flamme
Salve, Mundi Domine, Caesar Noster, Ave
Eroi
Der Tod
Madrigali
Lili Marleen
Taberna
Podmoskovnye Vecera