Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

The Old School (Bluegrass 3)


Καλημέρα καλά μου παιδιά.
Μετά από τις διάφορες (αναγκαίες) διακοπές, συνεχίζω σήμερα το αφιέρωμα της νταλίκας στην bluegrass μουσική. Άμα το θέτε ολάκερο, δεν έχετε παρά να πάτε στο ψαχτήρι του νταλικόφωνου, να βρείτε το bluegrass και να σας εμφανιστούν όλες οι μέχρι τώρα αναρτήσεις. Ευκολάκι.

Σήμερις θέλω να σας γνωρίσω (για όσους δεν τον ξέρουν ήδη) τον Peter Rowan, έναν από τους κλασσικούς bluegrass μουσικούς, έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες-μαντολινίστες, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες.
Η επιλογή (εκτός του ότι είναι πολύ μεγάλος) δεν ήταν τυχαία.
Πρώτα-πρώτα γιατί είναι Βοστωνέζος (και η νταλίκα λατρεύει Μπόστον Μασατσούσετς). 
Έπειτα, γιατί παίζει όλα σχεδόν τα είδη της bluegrass : από την παραδοσιακή μέχρι την progressive.
Και τέλος γιατί, στα 71 του πια (αφού γεννήθηκε στα 1942), επιδίδεται στο να ενώνει παλιούς μουσικούς της bluegrass με νέους, δημιουργώντας σχολείο.

Αυτός είναι και ο τίτλος του υπέροχου δίσκου του, που μόλις κυκλοφόρησε στο αμέρικα και που τον ακούτε σε αποκλειστικότητα από το νταλικόφωνο.
Το The Old School (που κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2013) είναι πράγματι σχολείο για την bluegrass. Κατ'αρχήν (κι'όπως εξηγεί και ο ίδιος, αλλά βρωμάει κι'απ'τις πρώτες νότες), είναι ένα είδος tribute στον πολύ μεγάλο Bill Monroe. Και, όπως σας έχω ξαναπεί, ο Monroe μπορεί να μην ήταν ο πατέρας της bluegrass (όπως πολλοί λανθασμένα ισχυρίζονται), ήταν όμως ίσως ο σημαντικότερος ιεραπόστολός της.
Στη συνέχεια, μέσα σ'αυτό τον δίσκο, ο Rowan κατάφερε να μαζέψει δίπλα του μιαν απίστευτη αυτοσχέδια μπάντα, όπου πολύ μεγάλοι της bluegrass (όπως οι Bobby Osborne και Del McCoury) παίζουν δίπλα σε νέους πολύ καλούς bluegrassmen, όπως οι Michael Cleveland, Bryan Sutton, The Traveling McCourys και άλλοι μπόλικοι.
Το αποτέλεσμα είναι πάνω απ'όλα ένας εξαίσιος δίσκος που, αν και πολύ πρόσφατος, μπορεί άνετα ν'αποτελέσει μιαν εισαγωγή στην bluegrass για αρχάριους.
Ένα σχολείο. Το 'παμε προηγουμένως.

Keepin' It Between The Lines
That's All She Wrote
True Love To Last
Ragged Old Dream
Doc Watson Morning
Drop The Bone
Letter From Beyond
Stealin' My Time
A Mountain Man's Dream
My Savior Is Callin' Me
O Freedom
Keepin' It Between The Lines (presentation)