Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Great Expectations


Καλημεροβδομάδα λατρείες.
Ξέρω πως χρωστάω ακόμα κανα-δυο αναρτήσεις bluegrass, αλλά μέσα στη βδομάδα, έτσι για να μην βαριόμαστε τα ίδια και τα ίδια.
Από την άλλη, πάλι πάει καιρός από τότε που δεν παίξαμε κάτι στην λατρεμένη (αν κρίνω από τα mails) σαγκά της νταλίκας : τα soundtracks.

Έτσι, για σήμερα σας έχω τεφαρίκι πράμα.
Που μου το θύμισε η λατρεμένη τριτο-τέταρτη κομπάρσα Ιωάννα Γιαδικιάρογλου, akas "θέλω να γίνω Βουγιούκλω στη θέση της Βουγιούκλως" (κλπ κλπ).
Μιλάω φυσικά για το Great Expectations.
Μία από τις καλύτερες ταινίες των 90s αναμφίβολα. Ίσως η καλύτερη adaptation κλασσικού έργου των 90s.

Για το σενάριο της ταινίας δεν πρόκειται να σας πω. Όσοι δεν την έχετε δει φτου σας και να πάτε να την νοικιάσετε (ή να την κατεβάσετε) γιατί χάνετε.
Θα σας πω μονάχα, ότι πρόκειται για διασκευή της κλασσικότατης ομώνυμης νουβέλας του Charles Dickens, που κυκλοφόρησε στα 1861 και που περιγράφει  το Λονδίνου του 1821-1827. Βέβαια, η μοναδικότητα της ταινίας έγκειται στο γεγονός, ότι μεταφέρει το Λονδίνο του 1821 στη Νέα Υόρκη του 1990. Αλλάζει επίσης και το όνομα του κεντρικού ήρωα, αλλά αυτό να το δείτε μόνοι σας (τα 'παμε παραπάνω αυτά).
Σκηνοθέτης είναι ο πολύ καλός μεξικάνος Alfonso Cuaron, ενώ πρωταγωνιστούν οι Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Robert De Niro, Anne Bancroft και Chris Cooper.
Βγήκε στο πανί στις 30 Γενάρη του 1998 και έσκισε χασέδες. Δικαίως.

Σε ότι αφορά το soundtrack, η ταινία ανήκει δικαιωματικά στην κατηγορία "γαμάτη ταινία-γαμάτη μουσική", κατηγορία με πολύ λίγα μέλη (i tell you).
Πριν πάμε να την ακούσουμε, να σας πω πως το original score υπογράφει ο σκωτσέζος Patrick Doyle, πως το Siren γράφτηκε ειδικά για την ταινία από την Tori Amos, πως το Life In Mono μετέπειτα έγινε τεράστιο smash hit και πως μέσα στην ταινία ακούγονται περίπου 7 διαφορετικές διασκευές του Besame Mucho, πλην όμως, μέσα στο soundtrack, υπάρχει μόνο αυτή της Μεγάλης Κυρίας Cesaria Evora.
Δίπλα σ'αυτούς, υπάρχουν πολλοί μεγάλοι (και λιγότερο μεγάλοι)
Όπως και να 'χει, εξαιρετικό soundtrack.
Για την Ιωάννα.


Tori Amos - Finn (intro)
Tori Amos - Siren
Mono - Life In Mono
Chris Cornell - Sunshower
Reef - Resignation
Pulp - Like A Friend
Duncan Sheik - Wishful Thinking
Poe - Today
Scott Weiland - Lady, Your Roof Brings Me Down
The Verve Pipe - Her Ornament
Lauren Christy - Walk This Earth Alone
 Fisher - Breakable
Iggy Pop - Success
David Garza - Slave
The Greatful Dead - Uncle John's Band
Cesaria Evora - Besame Mucho