Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Habitación en Roma


Καλημερομήνα μπουμπούκια μου.
Πάει κι' ο Μάρτης και ποιός μας πιάνει τώρα.
Απρίλη ψεύτη χάνομαι στα ψεύτικα κλπ κλπ, που λέει και ο τραγουδοποιός.

Για την πρώτη του μέρα, η νταλίκα επιλέγει και σας χαρίζει κάτι θεσπέσιο. Την ιδέα μου την έδωκε μια φιλενάδα, η Κάθριν (akas Κατερίνα Σεργίδου) από την μαρτυρικήν Κύπρον. Κουμπάρα δηλαδής.
Και μπράβο της και πάλι μπράβο της.
Γιατί, για να είμαι ειλικρινής, εγώ, ενώ το είχα στα υπόψη, το είχα λησμονήσει. Όχι πια.

Αλήθεια, πόσο καιρό είχαμε ν'ακούσουμε soundtrack;
Πολύ ε;
Ε, θα σας αποζημιώσω με μία καταπληκτική.

Η ταινία είναι το Habitación en Roma (Δωμάτιο στη Ρώμη στα ελληνικά), μια σπανιόλικη μετριότατη ταινία, του Julio Medem. Για την ακρίβεια, η πρώτη  αγγλόγλωσση ταινία του. Γι'αυτό και την ξέρουμε περισσότερο με τον αγγλικό της τίτλο, Room In Rome.
Το σενάριο είναι κλεμμένο και προσαρμοσμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να ψιλομοιάζει ορίτζιναλ : δυο ξένες, που γνωρίζονται σ'ένα κλαμπ της Ρώμης, καταλήγουν στο δωμάτιο της μίας και, μετά από συζητήσεις, αναμνήσεις και αλήθειες, καταλήγουν να κάνουν έρωτα. Και την επόμενη μέρα, γυρίζει η κάθε μία στη ζωή της, μιας και ήταν η τελευταία νύχτα τους στη Ρώμη. Μάλιστα. Νταξ.
Όποιος γουστάρει να δει το ορίτζιναλ, ας ψάξει το En La Cama (Στο Κρεββάτι) (2005), αυτό το αριστούργημα του χιλιανού Matias Bize, που οι ξεφτίλες των Όσκαρ απαγόρευσαν ακόμα και τις υποψηφιότητες. Αλλά που πήραν τ'αρχίδια μας, αφού, όπου αλλού παίχτηκε σάρωσε τα βραβεία.
Τέλος πάντων.
Η ταινία βγήκε στις αίθουσες στις 10 απρίλη του 2010 και πρωταγωνιστούν οι Eleana Anaya και Natasha Yarovenko.

Πάμε τώρα στη μαγεία.
Δηλαδή στη μουσική της ταινίας.
Που την χρωστάμε στην Jocelyn Pook, αυτή την πολύ μεγάλη αγγλίδα συνθέτη και μάγισσα της βιόλας. Δεν θα σας πω πολλά γι'αυτήν, γιατί πολύ σύντομα θα έχουμε μεγάλο αφιέρωμα. Θα σας πω μόνο πως, τούτη τη στιγμή, πρέπει να είναι η καλύτερη συνθέτης μουσικών για ταινίες. Και όχι μόνο. Αλλά αυτά πολύ σύντομα.
Να πούμε επίσης, πως υπάρχουν και 3-4 υπέροχα διαμαντάκια που δεν είναι της Pook, αλλά που κολλάνε ταμάμ.
Προς το παρόν απολαύστε.
Κι'επειδής, δυστυχώς, δεν έχω χρόνο για την tracklist (με τραγουδίστριες και μουσικούς) πάρτε το οπισθόφυλλο του δίσκου να γουστάρετε.
Σας αγαπώ