Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ο Μπερντές



Πάει καιρός που δεν παίξαμε τα ελληνικά της Κυριακής λατρεμένοι μου.
Οπότε λέω, σήμερα, να μοιραστώ μαζί σας έναν πολύ όμορφο δίσκο.
Έναν δίσκο που, στην αρχή, με άφησε σχεδόν αδιάφορο. Μέχρι που, ξανακούγοντας ένα κομμάτι του, αποφάσισα να του δώσω λίγια παραπάνω προσοχή.

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης ποτέ δεν ήταν αυτό που λέμε "το τσάϊ" μου. Ούτε σαν ντράμερ, στιχουργός και συνθέτης (αλλά στην ουσία και frontman) των Ενδελέχεια, ούτε και μετά όταν άρχισε την σόλο καριέρα. Αλλά ούτε και με το καινούργιο του σχήμα, τους Ευδαίμονες. Πράγματι, ο πρώτος τους δίσκος (Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και οι Ευδαίμονες - 2010) ήταν, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένας μετριότατος δίσκος απ'αυτούς που βγαίνουν με το κιλό απ'αυτό που κάποιοι συνεχίζουν να αποκαλούν "έντεχνο".

Ο Μπερντές όμως δεν είναι το ίδιο. Σας είπα πιο πάνω, ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Κυκλοφόρησε στα 2012 και πρόκειται για τραγούδια που, στην πλειοψηφία τους γράφτηκαν στα 2010-2011 (εκτός από 2 που γράφτηκαν αρκετά παλιότερα). Υπέροχα τραγούδια. Που μου έπεσαν στη μούρη σαν πατσαβούρα, για να μου αποδείξουν πως δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.
Στον δίσκο, εκτός απ'τους Ευδαίμονες (Εύα Λαύκα στα φωνητικά, Σταύρος Αναστασιάδης στο κοντραμπάσο , Αρετή Κοκκίνου στις κιθάρες και μαντολίνο, Θανάσης Σολούκος στο πιάνο, ακορντεόν και πλήκτρα και Γιώργος Μητσοτάκης στα τύμπανα), συμμετέχουν και η Μάρθα Φριντζήλα στα φωνητικά (στο Ρώτα), ο Κώστας Φόρτσας στο καβάλι, γκάϊντα και κλαρινέτο, ο Κώστας Τζέκος στο κλαρίνο και οι δύο κόρες του Δημήτρη Μητσοτάκη (Ιωάννα και Γωγώ και η φίλη τους η Στεφανία) στα φωνητικά (στο Καρουζέλ).

Ηχογραφήθηκε στο studio Pazl (στα Κάτω Πατήσια) απ'τον Σεπτέμβρη ως τον Γενάρη του 2011 με ηχολήπτη τον Βαγγέλη Καραπέτρο.
Το εξώφυλλο είναι δημιουργία του Γιώργου Τσεριώνη, ενώ ο σχεδιασμός και οι υπέροχες φωτογραφίες των εσωφύλλων είναι της Ρίας Λειβαδιώτου.

Συστήνω ανεπιφύλακτα.
Και καλή μας Κυριακή.

Ο Μπερντές
Μάγια
Καρουζέλ
Χαμένες Ευκαιρίες
Ρώτα
Το Παιχνίδι
Η Ντροπή
Το Γράμμα
Με Της Καρδιάς Τον Χτύπο
Άσε Ρε
Η Πένα