Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Monday Morning Blues



Καλημεροβδομάδα καλά μου παιδιά.
Όλη αυτή η βδομάδα θα πάει περίεργα. το γιατί μη μου το ρωτάτε, δεν το ξέρω. Έχω προαίσθημα (πράγμα σπάνιο). Οπότε θα το ξορκίσω με αγαπημένες μουσικές. Ες όλγουέϊς.

Για τη Δευτέρα το πρωί διάλεξα blues. Τα Blues του δευτεριάτικου πρωϊνού, από έναν τεράστιο bluesman που, όμως, αναγνωρίστηκε σχεδόν μετά θάνατον (ή post mortem για τους γνήσιους κινηματίες - μη χέσω).

Ο Mississippi John Hurt γεννήθηκε John Smith Hurt στα 1893 στο Teoc αλλά μεγάλωσε στο Avalon του Mississippi. Μια πόλη που λάτρεψε, που τραγούδησε, που έζησε εκεί όλη του τη ζωή και που, τέλος, του χάρισε και τη δόξα, όπως θα δούμε παρακάτω.
Από τα 9 του χρόνια άρχισε να γρατζουνάει μια κιθάρα ενός φίλου της μάνας του, ο οποίος ερχόταν συχνά σπίτι του για να κάνει καμάκι σε μια γειτόνισσά τους. Ότι έμαθε, το έμαθε καλά και το έμαθε εντελώς μόνος του. Το στυλ του ήταν μοναδικό για την εποχή του : τσιμπήματα στις χορδές. Ένα στυλ που αργότερα έκανε σχολή. Και η φωνή του, ένα σιγανό μακρόσυρτο θα 'λεγε κανείς μουρμουρητό.
Στην αρχή έπαιζε για φίλους σε τοπικές γιορτές, ενώ παράλληλα δούλευε στα χωράφια. Ο συμπαίχτης του ήταν ο φίλος του Shell Smith.
Στα 1923, τον Smith αντικατέστησε ο Willie Narmour, ο οποίος, στα 1928, βρήκε μια άκρη για ηχογραφήσεις με την Okeh Records. Κι'αυτές θα είναι και οι πρώτες studio ηχογραφήσεις του Hurt. Δύο sessions όλες κι'όλες, μία στο Memphis και μία στη Νέα Υόρκη.
Δυστυχώς όμως οι δίσκοι πάτωσαν. Κυριολεκτικά.
Με αποτέλεσμα, έπειτα από κάτι άδοξες προσπάθειες διαπραγμάτευσης, ο Hurt να παρατήσει τη μουσική και να επιστρέψει στο Avalon και στα χωράφια. Μουσική έπαιζε μόνο περιστασιακά σε κάποιες γιορτές.

35 χρόνια μετά, και με αφορμή τα "Avalon Blues" του, ένας μουσικολόγος της folk μουσικής, ο Tom Hoskins, κινεί γη και ουρανό και τον ανακαλύπτει στο Avalon. Εκεί, αφού τον πληρώνει για να του παίξει δυο-τρία τραγούδια, πιστοποιεί δύο πράγματα : ότι είναι πράγματι ο Hurt και ότι δεν έχασε ούτε γραμμάριο από το απίστευτο παίξιμό του.
Τον πείθει λοιπόν να μετακομίσει στην Washington, όπου αρχίζει η πραγματική μουσική του καριέρα, η οποία όμως θα κρατήσει μετά βίας 2,5 χρόνια. Θα προφτάσει όμως να παίξει σε μεγάλα folk festivals, σε κολλέγια, μεγάλες σάλες και αλλού. Θα προφτάσει επίσης να ηχογραφήσει και τρία albums με την Vanguard Records και, έτσι, να σώσει τα διαμάντια του με σαφώς καλύτερο ήχο.
Αλλά, δυστυχώς, θα πεθάνει από ανακοπή καρδιάς, στα 1966, στ'αγαπημένα του χώματα και, συγκεκριμένα, στην Grenada του Mississippi.

Είπαμε παραπάνω, πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους bluesmen όλων των εποχών. Τραγούδια του έχουν διασκευάσει όλοι σχεδόν οι μεγάλοι των folk-blues-roots. Από τον Bob Dylan και τον Doc Watson μέχρι τον Bill Morrissey και τον Guthrie Thomas.
Η νταλίκα σήμερα, στο αφιέρωμά της, ανακατεύει studio ηχογραφήσεις του με live από την δεύτερη περίοδό του, για να γίνει πιο κατανοητή η απίστευτη γκάμα του. Άλλωστε, ο Mississippi John Hurt ήταν, όπως όλοι οι bluesmen άλλωστε, άνθρωπος σκηνής.
Αυτά τα λίγα και καλή απόλαυση

Baby What's Wrong With You
Candy Man
Casey Jones
Chicken Blues
Coffee Blues
I'm Satisfied
Lonesome Blues
My Creole Blues
Monday Morning Blues
Spike Driver's Blues
Rich Woman Blues
Nobody's Business
The Angels Laid Him
Shake That Thing