Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Drums Of Goree



Καιρό είχα να σας μιλήσω για τις δύο εμμονές μου : την μάνα Αφρική και την Σενεγάλη.
Και λέω να το κάνω σήμερα, με αφορμή την (κατ'ουσία) δολοφονία ενός σενεγαλέζου μετανάστη, τις προάλλες στο Θησείο.

Ο Μπαμπακάρ Ντιαέ ήταν από την Εμπακέ (M'Backe), μια μικρή πόλη προς το κέντρο της χώρας, στα δυτικά της πρωτεύουσας Ντακάρ. Ήταν 39 χρονών, παντρεμένος με δύο μικρά παιδάκια. Στον δρόμο έμοιαζε με όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που, φορτωμένοι με τους τεράστιους σάκους τους (με φτηνά εμπορεύματα), τρέχουν συνέχεια προσπαθώντας να γλυτώσουν από τους μπάτσους. Τα τελευταία χρόνια τρέχουν να γλυτώσουν κι'από μια νέα "κάστα" ηλιθίων, τους δημοτικούς αστυνόμους, οι οποίοι, επειδή δεν τους αφήνουν (ακόμα) να έχουν κουμπούρια, έχουν βρει αποκούμπι στον ψευτο-τσαμπουκά. Εκεί που τους παίρνει όμως.
Και το θύμα τους, αυτή τη φορά, ήταν ο Μπαμπακάρ. Και τον κυνήγησαν με λύσσα. Τόση λύσσα που, για να γλυτώσει, ο δύστυχος προσπάθησε να περάσει μέσα από τις γραμμές του ηλεκτρικού. Αλλά δεν τα κατάφερε. Και η οιονεί δολοφονία του έγινε ένα "απλό εμπόδιο στις γραμμές", σύμφωνα μ'αυτά που άκουγαν απ'τα μεγάφωνα του ΗΣΑΠ οι επιβάτες.
Προφανώς, μετά απ'αυτό, η ζωή συνεχίζεται. Γιατί να μην συνεχίζεται άλλωστε; Δεν χάσαμε και τίποτα. Ένας ακόμα Μπαμπακάρ από την Εμπακέ ψήθηκε. Ένας ακόμα μοντέρνος σκλάβος της εποχής μας.
Σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα, για όποιον ακόμα ενδιαφέρεται, υπάρχει συγκέντρωση έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου, στη μνήμη του παλικαριού. Στην συγκέντρωση καλούν διάφοροι φορείς και συλλογικότητες.

Δεν ξέρω αν ο Μπαμπακάρ είχε ποτέ επισκεφτεί το νησί του Goree. Μπορεί και ναι, μιας και πρόκειται για τουριστική ατραξιόν πρώτου μεγέθους στη Σενεγάλη. Για λάθος λόγο βέβαια, αλλά οι τουριστικές ατραξιόν έχουν (καμιά φορά) αυτή την ιδιότητα της υπερβολής.
Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, 0,182 τετρ. χιλιομέτρων, που βρίσκεται ένα μόλις ναυτικό μίλι έξω από το λιμάνι της Ντακάρ. Αποτελεί μία από τις 19 κοινότητες του διαμερίσματος της Ντακάρ και, με 1000 περίπου κάτοικους, είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες κοινότητες της πρωτεύουσας, η οποία, να πούμε, είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου.
Αξιοποιείται (και μάλιστα πολύ) τουριστικά, σαν ένας από τους κατ'εξοχήν τόπους αναχώρησης των σκλάβων για τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες και την αμερική. Σ'αυτό συμβάλλει και η ύπαρξη ενός κάστρου, του Σπιτιού Των Σκλάβων (Maison des esclaves), το οποίο χτίστηκε γύρω στα 1780 με 1784 από μία γαλλική μιγάδικη οικογένεια.
Η ιστορική αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Πράγματι, το Goree ουδέποτε ήταν κέντρο διακίνησης σκλάβων. Τουλάχιστον όχι τόσο σημαντικό. Το σημαντικότερο κέντρο διακίνησης σκλάβων στην Σενεγάλη ήταν το St Louis, ένα μικρό λιμάνι στα βόρεια της χώρας. Το Goree απλά ήταν ένα λιμάνι "ευκαιρίας", όπου τα πλοία άραζαν για λίγο και απόθεταν εμπορεύματα και σκλάβους.

Όπως και να 'χει, το Maison des esclaves είναι το αρχαιότερο κτίριο του νησιού, οι δε επισκέπτες μπορούν να νοιώσουν την βαρβαρότητα της σκλαβιάς, περπατώντας τους τοίχους του και τα υπόγειά του. Δείτε και μια φωτογραφία του (τραβηγμένη στα 2002)




Τώρα, για να ντύσουμε μουσικά αυτό το μικρό ιστορικο-γεωγραφικό ταξίδι, διάλεξα μιαν ορχήστρα που αγαπώ πολύ. Σενεγαλέζικη βέβαια. Μιαν ορχήστρα που, εκτός από τις συναυλίες της και τη μικρή δισκογραφία της, είναι πραγματικοί δάσκαλοι της μουσικής παράδοσης της χώρας τους.
Μιλάω για τους Orchestre Afrique Djembe, ένα πολυμελές μουσικό σχήμα, που ξεκίνησε στα 1986 στη Ντακάρ και που ειδικεύεται στα περίφημα σενεγαλέζικα τύμπανα.
Στα 1994 κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους (τρεις έχουν όλους κι'όλους), Drums Of Goree που, όπως λέει και ο τίτλος του, είναι μια μουσική έρευνα πάνω στα τύμπανα έτσι όπως τα παίζουν στο μικρό νησάκι μας.
Κατ'εξαίρεση σήμερα δεν θα σας παίξω όλον τον δίσκο. Αφενός γιατί είναι πολύ μεγάλος και αφετέρου γιατί σύντομα έρχεται αφιέρωμα χορταστικό. Όποιος βέβαια θέλει, μου στέλνει ένα mail και του τον στέλνω ολόκληρο (γνωστή διαδικασία).

Για τον Μπαμπακάρ και όλους τους καταραμένους Μπαμπακάρ αυτής της γης.


Wari Kolela
Koteba
Assiko
Bougarabou
Doudoumba