Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Chasing Cars


Κι'αφού χθες πήραμε τη χαρά με τα φιλαράκια μου τους Indochine, επιστρέφουμε στην "κανονική ροή" του προγράμματός μας (καιρό ήθελα να το πω αυτούνο).

Αυτούς εδώ που βλέπετε από πάνω τους λένε Snow Patrol. Είναι Ιρλανδο-σκωτσέζοι και, μερικοί, βιάστηκαν να τους αποκαλέσουν τους νέους U2. Και λέω βιάστηκαν, γιατί αφενός δεν είναι νέοι στο κουρμπέτι και αφετέρου U2 δεν μπορεί να υπάρξουν δεύτεροι.
Από την άλλη, και να τα λέμε αυτά, όσοι έσπευσαν πριαπισμένοι να τους κολλήσουν ετικέτες, ήταν οι ίδιοι που για πολύ καιρό τους έθαβαν κανονικά (και με το νόμο).
Γι'αυτό, λέω εγώ, ας μας αρέσουν ή όχι, αλλά ας παραμείνουμε στα ευπρεπή όρια του λογικού. (κι'αυτό ήθελα καιρό να το πω).

Ξεκίνησαν στα 1994, σαν μια παρέα φίλων από το πανεπιστήμιο της Dundee στην Σκωτία. Στην αρχή ήταν μία καθαρά indie μπάντα, με περίεργο ήχο και δυσνόητους στίχους.
Το πρώτο τους EP (Strafighter Pilot) το κυκλοφόρησαν στα 1997, ενώ το πρώτο τους studio album (Songs For Polarbears) ένα χρόνο αργότερα, στα 1998.
Και πάτωσαν και τα δύο. Κυριολεκτικά. Όπως πάτωσε και το δεύτερο studio album τους (When It's All Over We Still Have To Clear Up) στα 2001.
Και πάτωσαν για δύο λόγους : πρώτον γιατί οι ανεξάρτητες δισκογραφικές (στις οποίες τα ηχογράφησαν) ήταν για τα μπάζα και δεύτερον γιατί οι "μουσικο-κριτικοί" (μη χέσω) θένε μπάντες από μεγάλες δισκογραφικές για να γλύψουν. Οι μικρές, βλέπετε, δεν τα σκάνε.
Και στα 2002 γίνεται ένα θαύμα, τους προσέχει ένας σκάουτερ της Polydor και τους υπογράφει το πολυπόθητο συμβόλαιο.
Και στα 2003, με το τρίτο τους album Final Straw κερδίζουν αυτό που άξιζαν απ'την αρχή. Την αναγνώριση. Γιατί πράγματι την άξιζαν απ'την αρχή, όσο κι'αν θάφτηκαν μεθοδικά από τους "γνώστες".
Κι'από τότες, ενώ άλλαξαν και λίγο το μουσικό τους στυλ και πρόσθεσαν μπόλικια alternative, δίσκο βγάζουν και πλατίνα γίνεται.
Και ναι, ο Bono τους πήρε υπό την προστασία του, και ναι, έχουν καταφέρει να παραμερίσουν τους U2 τρεις συνεχόμενες χρονιές σαν το δημοφιλέστερο γκρουπ της Ιρλανδίας, και ναι, εκτός από τις μπόλικες τουρνέ τους, στα 2009-2010 ήταν το βασικό support group στην 360 Tour των U2.
Και έτσι τους είδαμε και στην Αθήνα (ΟΑΚΑ 3.9.2010) και μας μάγεψαν στην κυριολεξία.

Από την ίδρυσή τους, μέχρι σήμερις, έχουν κυκλοφορήσει 6 studio albums (με το τελευταίο Fallen Empires στα 2011), 4 EPs και 1 compilation. Και συνεχίζουν ακάθεκτοι, με μερικές αλλαγές στο lineup τους.

Η νταλίκα αγαπάει και παρακολουθεί στενά Snow Patrol.
Σήμερις τους αφιερώνει την ανάρτηση, με χρονολογική σειρά και, παρότι έχω συμπεριλάβει και κανά δυο τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους, τούτος θ'αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς αφιέρωσης σύντομα (και αυτό ήθελα καιρό να το πω).

Starfighter Pilot
Little Hide
Limited Edition
Raze the City
Ask Me How I Am
Making Enemies
If I'd Found The Right Words To Say
Firelight
How To Be Dead
Chocolate
Tiny Little Fractures
Chasing Cars
Open Your Eyes
Finish Line
Lifeboats
Set Down Your Glass
Disaster Button