Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Don't Answer Me


Πάει κι'ο γενάρης λατρεμένοι. Τον φάγαμε κανονικά.
Άντε να 'ρθει η άνοιξη να γουστάρουμε.

Και σκέφτηκα, κλείνοντας αυτόν το μήνα, να κάνω ένα αφιερωματάκι σε έναν ακόμα αγαπημένο.
Αφορμή ήταν τα γενέθλια του πολύ μεγάλου ποιήματος του Edgar Alan Poe, The Raven, που προχθές έκλεισε τα 168 του χρόνια, αφού πρωτοκυκλοφόρησε στα 1845.
Και μ'ένα αλματάκι 131 χρόνων, να πάμε στα 1976 και σε τούτο δω το μαγικό πραγματάκι, τους Alan Parsons Project. Γιατί αυτοί μελοποίησαν το ποίημα αυτό, και μάλιστα στον πρώτο τους δίσκο (Tales Of Mystery And Imagination - 1976).

Για όσους δεν ξέρουν, το project δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο Alan Parsons σε κάθε είδους πλήκτρα και ο Eric Woolfson στα φωνητικά.
Τον πρώτο μάλλον τον ξέρετε. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε, είναι η ιστορία του. Θα σας την διηγηθώ κάποια άλλη φορά. Να ξέρετε μόνο πως, αν δεν υπήρχε αυτός, τα Abbey Road και Let It Be των Beatles και το The Dark side Of The Moon των Pink Floyd δεν θα είχαν υπάρξει. Πιστεύω να με εννοήσατε και πάμε παρακάτω.

Φκιάχτηκαν στα 1975, όταν ο Parsons αποφάσισε να κάνει καριέρα στη μουσική, έχοντας πίσω του μια λαμπρή καριέρα μουσικού παραγωγού (το 'παμε παραπάνω). Άρχισε λοιπόν ν'αρνείται τις εκατοντάδες προσκλήσεις από διάσημους, πήρε τον Woolfson και ξεκίνησαν να μας ταξιδεύουν σε εικόνες ανεπανάληπτες.
Με το πρώτο studio album τους, που είπαμε παραπάνω, καταξιώθηκαν. Τόσο, που η δισκογραφική Arista Records τους υπέγραψε αμέσως για απεριόριστο αριθμό δίσκων (πράγμα σπανιότατο). Μέσα σ'αυτόν τον δίσκο είναι και η μελοποίηση του The Raven, τους στίχους του οποίου απαγγέλλει ο ηθοποιός Leonard Whiting ενώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής, χρησιμοποιήθηκε ψηφιακός vocoder.
Το project κράτησε 11 όμορφα μουσικά χρόνια, μέχρι τα 1987, και πρόλαβε να μας χαρίσει 10 studio albums και 2 compilations.
Κάποια στιγμή, ο Parsons, με την άδεια του Woolfson, το μετέτρεψε σε Alan Parsons Live Project (1994) με την προσθήκη κι'άλλων μουσικών, για αποκλειστικά live εμφανίσεις.
Ο Woolfson πέθανε στα 2009.

Όπως καταλάβατε, η νταλίκα λατρεύει.
Και σας χαρίζει τα καλύτερά τους.

Lucifer
The Raven
Games People Play
Eye In The Sky
I Wouldn't Want To Be Like You
Psychobabble
Pyramania
Damned If I Do
Time
Don't Answer Me
Don't Let It Show
You Don't Believe