Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Tuyaux



Σήμερις μουσική για ψαγμένα αυτιά.
Αυτό που λέμε δύσκολη μουσική.
Για την ακρίβεια, δύσκολη jazz μουσική.

Από ένα καταπληκτικό ντουέτο γάλλων νέων μουσικών.
Τον Michel Mandel στο κλαρίνο και τον Yves Gerbelot στο σαξόφωνο.
Για τον πρώτο λίγα ξέρω : από τα 1999, μαζί με δύο το ίδιο τρελούς μ'αυτόν κολλητούς του (François Raulin και Pascal Berne) φκιάνουν διάφορες μουσικο-θεατρικές κολλεκτίβες, με προεξέχουσα την La Forge. Αργότερα, πάει ένα ταξιδάκι κατά Ολλανδία μεριά και, στα 2005, φκιάνει το σχήμα Trytone, όπου συνδυάζει ποίηση και μουσική.
Για τον Gerbelot ξέρω περισσότερα, μιας και είχα την τύχη να τον γνωρίσω στην Grenoble, στα μέσα της δεκαετίας του '80. Τότε ήταν ένας 20χρονος υπέροχος jazz μουσικός, μ'ένα μικρό αλλά υπέροχο σχήμα, που έπαιζε σε κλαμπάκια στο κέντρο της πόλης. Έκτοτε, μαζί με το νερό που κύλησε κάτω απ'τις γέφυρες, είναι καθηγητής σαξοφώνου στο μουσικό σχολείο του Eybens, μικρός δήμος όμορος με την Grenoble, εξαιρετικά μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τη νταλίκα, αφού εκεί έμενε ως φοιτητούλης.

Τα Tuyaux (ή σωλήνες επί το ελληνικότερον) είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Κι'αυτό γιατί, ενώ ξεκίνησαν σαν σουίτα, κατέληξαν σε ανταλλαγή μουσικών πασών από το σαξόφωνο στο κλαρίνο και τούμπαλιν.
Προτείνεται ζωηρά στους φίλους που αγαπούν τους αυτοσχεδιασμούς των οργάνων και όχι τόσο σ'αυτούς που ψάχνουν μελωδία στην jazz. Άλλωστε, η jazz είναι αυτοσχεδιασμός και ο αυτοσχεδιασμός jazz.
Όπως και να 'χει, δίσκος εξαιρετικός.
Κυκλοφόρησε από το δικό τους ανεξάρτητο label Forge, στις 26 Μάρτη του 2012.

Semences Siderales
Nusrat
Poissons-Chats
Speleo
Cle de 12
Chauffe Etienne
Doppler
L'Effet Clochettes
Cle de 17
Highway To Hell
Glick
Cle de 32
Butineuses De Rosee
Brouillard Sideral
Haiku
Cle a Molette