Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

The First Cut Is The Deepest


Πολλή καλημέρα σας προϋπολογισμένα μου παιδιά.
Σήμερα, στο σήριάλ μας "αυτοί οι υπέροχοι δεύτεροι", η νταλίκα θέλει να σας γνωρίσει (ή να σας θυμίσει) δύο πράγματα : το ένα είναι η ουράνια κυρία των gospel-soul-blues P.P.Arnold
Το άλλο είναι το ότι, δυστυχώς, μερικές από τις μεγαλύτερες φωνές που υπήρξαν (και υπάρχουν) πολλές φορές είναι καταδικασμένες να μένουν στη σκιά άλλων, όχι τόσο καλών.

Γεννήθηκε Patricia Ann Cole στα 1946 στην California από γονείς τραγουδιστές των gospel. Παντρεύτηκε στα 16 της και έκανε 2 παιδιά. Αναγκάστηκε να κάνει διάφορες χειρονακτικές δουλειές για να βοηθήσει το σπίτι της μέχρι που, στα 1962, της προτάθηκε (από μία πρώην φίλη του αδελφού της) να πάρει μέρος σε μία οντισιόν, επειδής ο Ike και η Tina Turner έψαχναν τρίο back vocals για να αντικαταστήσουν τις περίφημες Ikettes (τις τρεις τραγουδίστριες που συνόδευαν το διάσημο ντουέτο στις περιοδείες τους).
Η οντισιόν πήγε πρίμα, το τρίο δέχτηκε αμέσως συμβόλαιο, αλλά, η παραπάνω πρώην φίλη του αδελφού της πρότεινε στην Arnold να πάνε, το ίδιο βράδυ, να τραγουδήσουν με το ντουέτο σε μία συναυλία του στο Fresno, για να δουν με τα μάτια τους το real thing. Επιστρέφοντας όμως στο σπίτι της, στις 6 το επόμενο πρωί, η Arnold ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον άντρα της. Αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψει την ίδια μέρα το σπίτι, να εμπιστευθεί τα παιδιά στη μάνα της και να ξεκινήσει αμέσως περιοδεία με τους Ike and Tina Turner.

Μετά από 4 χρόνια περιοδείες στην Αμερική, στα 1966, το καραβάνι έφτασε στο Λονδίνο, όπου, για καλή της τύχη, ξεκίνησαν μία σειρά συναυλίες σαν support στους Rolling Stones. Τότε είναι που ο Mick Jagger, ξετρελλαμένος με την φωνή της, πρότεινε στον μάνατζερ των Stones (Andrew Loog Oldham) να την βάλει να υπογράψει συμβόλαιο στην ολοκαίνουργια δισκογραφική του (Immediate Records). Όπερ και εγένετο. Και η Arnold εγκατέλειψε τους Ike and Tina Turner και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε την σόλο καριέρα της.
Μια σόλο καριέρα που, όμως, ποτέ δεν καθιερώθηκε ως τέτοια. Το γιατί δεν το ξέρω. Ξέρω όμως πως, και μετά το κλείσιμο της Immediate Records (στα 1969) συνέχισε την καριέρα της σαν back vocalist, συνεργαζόμενη με πολλούς και σπουδαίους : Ronnie James, The Who, The Kinks, Blind Faith, Freddie King, Roger Waters, David Bowie και, αργότερα, Oasis και Primal Scream.

Η δισκογραφία της είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Αυτός είναι και ο λόγος που η νταλίκα άργησε αυτό της το αφιέρωμα. Πράγματι, καταχωρημένοι υπάρχουν μόνο δύο δίσκοι της : οι The First Lady Of Immediate (1967) και Kafunta (1968). Από κει και πέρα το χάος, ή μάλλον, μία σειρά από singles και bootlegs, άλλα δυσκολεύρετα κι'άλλα χαμένα σε σκοτεινά υπόγεια συλλεκτών.
Να σημειώσουμε βέβαια και την κυκλοφορία , στα 2001, ενός compilation δίσκου της (The First Cut Is The Deepest - 2001), ο οποίος όμως δεν είναι ολοκληρωμένος.

Ολοκληρωμένη όμως είναι η Arnold σαν τραγουδίστρια. Με μία απίστευτη γκάμα φωνής. Στην πραγματικότητα, μία από τις καλύτερες φωνές στο είδος της. Που υπάρχει ακόμα και εξακολουθεί να μας μαγεύει.
Μετά από λίγια ρισέρτς, το νταλικόφωνο σας χαρίζει σήμερα αρκετά από τα τραγούδια της. Έχω κι'άλλα στην καβάτζα, ελπίζοντας σ'ένα δεύτερο μέρος.
Απολαύστε αλόγιστα, με μία επισήμανση : το πιο γνωστό της κομμάτι (και τίτλος της ανάρτησής μας), The First Cut Is The Deepest, είναι φυσικά ένα από τα διαμάντια του "δικού" μας Cat Stevens.


Everything's Gonna Be Alright
Life's But Nothing
The First Cut Is The Deepest
Speak To Me
The Time Has Come
Born To Be Together
Am I Still Dreaming?
Treat Me Like A Lady
Would You Believe
Angel Of The Morning
Letter To Bill
Eleanor Rigby
Yesterday
It'll Never Happen Again
As Tears Go By
To Love Somebody
Is This What I Get For Loving You