Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Cry Me A River


Όσοι δεν την γνωρίζετε από την βαθειά μπάσσα (καπνιστή) φωνή της, σίγουρα την θυμάστε σαν την σέξυ νοσοκόμα (Dixie McCall) από το φημισμένο αμερικάνικο σήριαλ Emergency! στα τέλη των 70s.
Όσοι πάλι δεν σας λέει τίποτα, διαβάστε εδώ (και κυρίως ακούστε) γι'αυτήν την καταπληκτική φωνή, 3 συνεχόμενες φορές Best American Voice (1955-56-57).

Γεννήθηκε Gayle Peck στα 1926 στην Santa Rosa της Καλιφόρνια από γονείς θεατρίνους-μουσικάντηδες (veaudeville ντουέτο, τους Jack και Josephine Peck.
Στα 14 της μετακόμισε στο Los Angeles όπου, εκτός από την αποφοίτησή της (από το ξακουστό Hollywood Professional School), άρχισε να παίζει σε ταινίες.
Πριν την καριέρα της σαν ηθοποιός όμως, η Peck τραγουδούσε από πιτσιρικάκι σε διάφορα καφέ, ενώ παράλληλα, για βιοπορισμό, έκανε και διάφορες δουλειές του ποδαριού. Μία απ'αυτές ήταν και παιδί του ασανσέρ, κι'ένα σ'ένα τέτοιο την ανακάλυψε μια γνωστή κυνηγός ταλέντων της εποχής, η Sue Carol, και την έμπασε στον κινηματογράφο.
Στα 21 της παντρεύτηκε τον ηθοποιό Jack Webb, λιγότερο επειδή ταίριαζαν και περισσότερο από συμφέρον αλλά και από την κοινή αγάπη τους για την jazz. Έμεινε μαζί του μέχρι τα 1954 κι'έκαναν δύο κόρες, μία από τις οποίες σκοτώθηκε σε τροχαίο στα 1996.
Στα 1955 γνωρίζεται με τον διάσημο jazz συνθέτη Bobby Troup, ο οποίος είναι αυτός που την καθιέρωσε στη μουσική σκηνή. Με τον Troup παντρεύτηκε στα 1959 κι'έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του (1999).

Η μουσική της καριέρα άρχισε με μία συναυλία στο ξακουστό 881 Club του Los Angeles στα 1955. Από τότε, παράλληλα με τις πάνω από 20 ταινίες και 8 παρουσίες της σε τηλεοπτικά σήριαλ, ηχογράφησε 32 studio albums.
Η ίδια, όταν της έλεγαν για τη μοναδική φωνή της απαντούσε : "...είναι μια φωνή σα να πίνεις κάτι, γι'αυτό και τραγουδάω τόσο κοντά στο μικρόφωνο. Επειδή όμως μοιάζει σαν φωνή μανιώδους καπνιστή, ακούγεται τόσο ψιθυριστή..."
Όπως και να 'χει, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες jazz φωνές που γέννησε η αμέρικα. Είτε σε δικά της κομμάτια, είτε σε διασκευές διάσημων διαμαντιών, η Julie London (όνομα που της έδωσε η Sue Carol) έκανε την διαφορά.
Στα 1995 υπέστη σοβαρής μορφής εγκεφαλικό, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ εντελώς, μέχρι και τις 18 Οκτώβρη 2000, οπότε άφησε και την τελευταία της πνοή.

Η νταλίκα αγαπάει πολύ Julie London.
Και σήμερα, για να ξεκινήσει τη βδομάδα, σας χαρίζει ένα αφιερωματάκι απ'αυτή την μεγάλη Κυρία.
Καλή μας βδομάδα.


An Occasional Man
Cry Me A River
Take Back Your Mink
Fly Me To The Moon
Please Do It Again
There'll Be Some Changes Made
Why Don't You Do Right
Love For Sale
My Heart Belongs To Daddy
Diamonds Are A Girl's Best Friend
How Did He Look
Always True To You In My Fashion
Hard Hearted Hannah
Desafinado (Slightly Out Of Tune)