Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Tels Alain Bashung (juste faire henir les chevaux du plaisir)

Bonjour mes amours.

Για τον Alain Bashung (1947-2009), τον πολυλατρεμένο μου, έχετε ακούσει και διαβάσει εδώ μπόλικα. Και, να μας έχει καλά ο γιαραμπής, θα διαβάσετε κι'άλλα και θ'ακούσετε περισσότερα.

Σήμερις η νταλίκα σας έχει κάτι σπέσιαλ.
Όπως το 'χουμε ξαναγράψει, η επιρροή του Bashung πάνω στους σύγχρονους γάλλους μουσικοτραγουδοποιούς και τραγουδιάρηδες ήταν (και συνεχίζει να είναι) τεράστια. Και δεν αποτυπώνεται μόνο πάνω στις δεκάδες διασκευές των τραγουδιών του, αλλά και σε νέες συνθέσεις που, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, είναι εμπνευσμένες από τον πρόωρα μακαρίτη.
Για σήμερα όμως σας έχω διασκευές.

Το Tels Alain Bashung είναι ένας καταπληκτικός δίσκος διασκευών, ένα tribute στον Bashung από μία σειρά καλλιτεχνών του νέου γαλλικού μουσικού ρεύματος. Άλλων γνωστών κι'άλλων λιγότερο. Μία πολύ καλή επιλογή τραγουδιών του αξέχαστου, επιλογή καθαρά προσωπική του καθένα απ'αυτούς.
Κυκλοφόρησε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 26 Απρίλη 2011.

Ο δίσκος ήταν μια έμπνευση του Olivier Caillart, ιδιοκτήτη του ξακουστού δισκογραφικού label, Barclay Records. Το project το ανακοίνωσε στα 2010 και πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή. Και ήταν τόσοι πολλοί, που η δισκογραφική αναγκάστηκε να επιλέξει αυστηρά μεταξύ αυτών που είτε είχαν δουλε΄ψει στο παρελθόν με τον Bashung, είτε ο μακαρίτης τους γούσταρε και το είχε εκφράσει δημόσια.
Το αποτέλεσμα, σας το είπα πριν, είναι μαγικό. Οπωσδήποτε "άνισο" (μιας και δίπλα σε διασκευές-κορυφή συνυπάρχουν και μερικές λιγότερο καλές), αλλά μαγικό. Ένας δίσκος συλλεκτικός, όχι μόνο για τους φαν του Bashung
Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τους καλλιτέχνες που τελικά επιλέχτηκαν, ενώ για τη διασκευή, η Barclay τους άφησε απόλυτη ελευθερία.

Κι'επειδής τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όποιος ενδιαφέρεται, ακούει.


Noir Desir - Aucun Express
Gaetan Roussel - J'passe Pour Une Caravane
M - Madame Reve
Benjamin Biolay - Ma Petite Entreprise
Keren An - Je Fume Pour Oublier Que Tu Bois
Vanessa Paradis - Angora
Stephan Eicher - Volutes
Dionysos - 2043
Christophe - Alcaline
Bb Brunes - Gaby Oh Gaby
Miossec - Osez Josephine
Raphael - L'Apiculteur