Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Fresh (and Kool)


Καλημέρα αέρηδές μου.

Στην αέναη κουβέντα "τι είναι disco και τι όχι", σήμερα η νταλίκα έχει την χαρά και την τιμή (ε;) ν'ασχοληθεί μ'ένα πάρα πολύ μεγάλο συγκρότημα.
Που, όσο κι αν θέλουν οι αδαείς, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ disco.

Είναι ότι καλύτερο έχει να μας παρουσιάσει η RnB και soul μουσική, μαζί με άλλους φυσικά (για να μην τρελλαθούμε κι όλας). Δύο είδη μουσικής που εύκολα (και άκοπα) ταυτίζονται με τη disco μουσική των '70s, αφού η disco ξεπήδησε ακριβώς από τα beat τους.
Πάμε όμως απ'την αρχή.

Οι Kool And The Gang φκιάχτηκαν στα 1964 στην Jersey City του New Jersey. Το όνομα δηλώνει και το lineup τους : τ'αδέλφια Bell (ο Robert-Kool στο μπάσο και ο Ronald στο σαξόφωνο) και το Gang τους (James "J.T" Taylor στα φωνητικά, George Brown στα ντραμς, Robert Mickens στην τρομπέτα, Dennis Thomas στο άλλο σαξόφωνο, Claydes Charles Smith στην κιθάρα και Rick Westfield στα πλήκτρα).
Μ'αυτό το αρχικό (και ιστορικό) lineup (τρεις από τους οποίους έχουν αποδημήσει εις Γιαραμπή - Mickens, Smith και Westfield) ξεκίνησαν να παίζουν jazz. Στην αρχή σαν Jazziacs και μετά, στα 1967, αλλάζουν το μουσικό στυλ τους σε RnB και soul-funk. Μαζί με τ'όνομά τους : Kool And The Flames.

To 1969 είναι η χρονιά τους. Αλλάζουν τ'όνομά τους σε Kool And The Gang (για να μην τους μπερδεύουν με τους Flames του Κυρίου James Brown), υπογράφουν το πρώτο τους συμβόλαιο με την De-Lite Records και ηχογραφούν το πρώτο studio album τους (Kool And The Gang - 1969).
Η επιτυχία έρχεται σχεδόν αμέσως, αφού σκαρφαλώνουν στα charts από την τρίτη κι'όλας βδομάδα της κυκλοφορίας.
Και συνέχισαν με την ίδια επιτυχία όλη τη δεκαετία του '70, μέχρι που, στα 1976, εκτινάσσονται πάλι στα very top με το Open Sesame που, για όσους ξέρουν, έγινε smash hit από το soundtrack του Saturday Night Fever (Τραβόλτα κι έτσι), κι'αυτό παρά τους πολύ μεγάλους Bee Gee's.

Στα 1980, με το album τους Celebrate, είναι πια οι αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες στο είδος τους, ενώ, στα 1984 κυκλοφορεί το καλύτερο album τους (Emergency) και όλα δείχνουν πως τα πράγματα πάνε φίνα γι'αυτούς.
Δεν πάνε όμως.
Στην ουσία τελείωσαν στα 1988. Θα μου πείτε, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα (με τελευταίο album τους το Still Kool στα 2007). Θα σας πω, μπαρούφες. Αν εξαιρέσουμε το Jungle Boogie τους, που το ακούμε στο soundtrack του masterpiece Pulp Fiction (1994), τίποτα το ιδιαίτερο.

Είναι όμως κορυφές. Λατρεμένοι.
Ξεσηκωτικοί και απολαυστικοί.
Γι'αυτό η νταλίκα παίζει σήμερα πολλά δικά τους. Για να τους θυμηθούμε και, γιατί όχι, να ρίξουμε και μερικές στροφές.
Δρόσισε άλλωστε...

Cherish
Joanna
Stone Love
Get Down On It
Celebration
Too Hot
Ladies Night
Fresh
Let's Go Dancin' (ooh la la)
Steppin' Out
Take It To The Top
Straight Ahead
Jungle Boogie