Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"...Ya Know?"


Καλημέρα επαναστατημένα μου.

Καιρό είχαμε να παίξουμε λίγο punk ε;

Με αφορμή, το λοιπόν, αυτού του δίσκου, είπα σήμερα να γυρίσω λίγα χρόνια πίσω (τι λίγα δηλαδή) και να ξαναθυμηθώ μαζί σας.
Ο Joey Ramone είναι ο ιδρυτής των Ramones. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της punk (και όχι μόνο) μουσικής. Ένας θρύλος αν προτιμάτε.
Αν επιχειρούσα να σας μιλήσω για τις προσωπικές μου αναμνήσεις-επιρροές από τούτο δω το παληκάρι, δεν θα μ'έφταναν 30 σελίδες. Οπότε, ας πούμε μερικά τυπικά.

Γεννήθηκε Jeffry Ross Hyman στα 1951 στο Forrest Hill του Queens, όπου και πήγε σχολείο μαζί με τους υπόλοιπους Ramones. Ξεκίνησε να παίζει στους Sniper, μια μικρή punk μπάντα στα 1972, μέχρι τα 1974, οπότε και έφκιασε (μαζί με τρεις άλλους συμμαθητές του) τους Ramones, μια από τις σπουδαιότερες punk μπάντες στην ιστορία, και, πάντως, την σπουδαιότερη αμερικάνικη, το αντίπαλο δέος των βρεττανών Sex Pistols.
Το όνομά τους το εμπνεύστηκαν από την ιδέα που είχε ο Paul McCartney να χρησιμοποιεί το όνομα Paul Ramon στα διάφορα ξενοδοχεία που κατέλυε με τους Beatles.

Οι Ramones έμειναν ενεργοί μέχρι τα 1996, με αλλαγές στη σύνθεσή τους, αλλά με τον Joey πάντα εκεί. Παράλληλα, στα 1985, ο Joey συμμετείχε στο περίφημο τραγούδι Sun City (μαζί με άλλους 49 καλλιτέχνες όπως οι Springsteen, Dylan, U2 κλπ κλπ) κάτω από το ακτιβιστικό label "Artists United Against Apartheid" εναντίον της Sun City στη Νότιο Αφρική. Πέρα απ'αυτό, ήταν ανέκαθεν υπέρ των ακτιβισμών και εναντίον κάθε μορφής πολέμου, διακρίσεων και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θυμηθείτε το περίφημο Bonzo Goes To Pitburg (1985) που γράφτηκε όταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν επισκέφτηκε ναζιστικό νεκροταφείο στη Γερμανία.

Ο Joey πέθανε στις 15 Απρίλη του 2001 έπειτα από 7χρονη μάχη με το λέμφωμα.
Από τότε κυκλοφόρησαν δύο προσωπικά studio albums του, και τα δύο post-mortem. To Don't Worry About Me (2002) και τούτο δω που σήμερα θέλω να σας χαρίσω.

Το ...Ya Know? κυκλοφόρησε στις 22 του φετινού Μάη. Είναι δηλαδής ολόφρεσκο. Περιέχει 15 τραγούδια, από τα οποία δύο παλιά των Ramones και 13 δικά του. Τα remastering έγιναν μεταξύ Σεπτέμβρη 2011 και Φλεβάρη 2012. Στις ηχογραφήσεις πήραν μέρος μερικοί σημαντικοί μουσικοί, όπως η Joan Jett, Holly Beth Vincent αλλά και μέλη των Dictators και των Cheap Trick.
Ο ήχος δεν είναι μόνο καθαρό punk, αλλά περιέχει και punk rock μέχρι και μπαλάντες. Συλλεκτικός, θα έλεγα, μιας και ο Joey, έστω και μετά θάνατον μας αποκαλύπτει περίεργες πτυχές του εαυτού του που δεν γνωρίζαμε.
Όπως και να 'χει, ένας καλός δίσκος.

Rock 'n' Roll Is The Answer
Goin' Nowhere Fast
New York City
Waiting For The Railroad
I Couldn't Sleep
What Did I Do To Deseve You
Seven Days Of Gloom
Eyes Of Green
Party Line
Merry Christmas
21st Century Girl
There's Got To Be More To Life
Make Me Tremble
Cabin Fever
Life's A Gas