Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Urgent


Καλημέρα στρουμφάκια.

Μπορεί μια εμπορική μπάντα εύπεπτου rock να είναι παράλληλα και ποιοτικιά;
Σπάνιο.
Αλλά όχι αδύνατο.
Παράδειγμα τούτοι δω οι λεβέντες, που ναι μεν συνεχίζουν μέχρι σήμερα, ξεφτιλίζοντας τους εαυτούς τους παίζοντας σε πάρτυ πολυεθνικών και σε συναυλίες-αρπαχτές παλιών γκρουπ, αλλά που έγραψαν (μέχρι τα 1992) τη δική τους σελίδα στην rock μουσική.

Οι Foreigner ξεκίνησαν στα 1976, όταν οι Mick Jones (γνωστός βετεράνος γυρολόγος της rock), Ian McDonald (από τους King Crimson) και ο αμερικάνος τραγουδιστής Lou Gramm αποφάσισαν να ενώσουν τις μουσικές τους τύχες τύχες.
Βρήκαν άλλους τρεις, που λέτε, και το Μάρτη του 1977 κυκλοφόρησαν το πρώτο studio album τους (Foreigner), το οποίο, χωρίς πολλά-πολλά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τους έκανε διάσημους παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα 4 μύρια σεπωλήσεις και μένοντας για έναν ολόκληρο χρόνο στο αμερικάνικο TOP-20.
Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορούν το Double Vision (Ιούνης 1978) και γίνεται το σώσε, το έλα να δεις, τους κουτρούλη ο γάμος και αλλα τέτοια επαναστατικά.
Τον επόμενο, βγαίνει το Head Games (Αύγουστος 1979), το οποίο δεν ήταν τίποτις άλλο παρά ο προάγγελος όλων όσα θ'ακολουθούσαν και, στα 1981, η φρενίτιδα χτυπάει κόκκινο με το 4 (Ιούλης 1981), εκτοξεύοντας την μπάντα σε διαστημικά ύψη.
Ακολουθούν άλλα τρία studio albums, με τελευταίο το Unusual Heat (Ιούνης 1991) και μετά αρχίζει το τουρλουμπούκι. Κάτι οι αποχωρήσεις μελών (και οι επιστροφές), κάτι ο όγκος στον εγκέφαλο του Gramm, κάτι η αλλαγή της μουσικής συγκυρίας, η μπάντα εκφυλίστηκε. Κι'από τότε, ξέπεσε σ'αυτά που σας έλεγα προηγουμένως.

Μέχρι τα 1992 όμως μας χάρισε καλή rock μουσική. Τίμια rock μουσική. Είτε σε μορφή μπαλάντας, είτε σε μορφή rhythme, η μουσική τους είναι προσεγμένη, σωστά δεμένη και ξεσηκωτική. Διεκδικούν δάφνες ποιότητας; Ασφαλώς όχι.
Διεκδικούν όμως (και παίρνουν) το μερίδιό τους στο rock νεφέλωμα των '70s-'80s με το σπαθί τους. Ή με τις κιθάρες και τα σύνθι τους.

Τιμώντας τους σήμερις, η νταλίκα σας χαρίζει αυτά που νομίζει πως είναι τα σημαντικότερα τραγούδια της καριέρας τους. Επιλογή αυστηρά προσωπική (μην τα λέμε συνέχεια).

Girl On The Moon
Feels Like The First Time
I Want To Know What Love Is
I Don't Want To Live Without You
Waiting For A Girl Like You
That Was Yesterday
Cold As Ice
Hot Blooded
Double Vision
Urgent
Dirty White Boy
Juke Box Hero
Headknocker