Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Strange Feelin'



Γεννήθηκε Timothy Charles Buckley III ανήμερα του άη Βαλεντίνου στην Washington στα 1947 από ιταλιάνα μάνα και ιρλανδό πατέρα.
Η γιαγιά του τον μπούκωνε με Billie Holiday και Bessie Smith, η μάνα του με Frank Sinatra και Miles Davis και ο πατέρας του με Johnny Cash από τα πέντε του.
Έτσι, όταν η οικογένεια μετακόμισε στη νότια Καλιφόρνια (στα 1956), ο μικρός Tim είχε ήδη το μουσικό μικρόβιο βαθειά μέσα του.
Στα 13 του, κι'αφού έμαθε μόνος του banjo, πήρε μερικούς νέους φίλους και έφκιασαν μια folk μπάντα, έτσι για την πλάκα τους.

Στα 1965, και εν μέσω κατάθλιψης, ο Buckley σχηματίζει δύο διαφορετικές μπάντες, μία παραδοσιακή αμερικάνικια (The Bohemians) και μία καθαρά folk (The Harlequin 3) με τον μελλοντικό στιχουργό του Larry Beckett και τον μπασίστα Jim Fielder. Παράλληλα, ερωτεύεται και παντρεύεται την Mary Guibert, λόγω εγκυμοσύνης, η οποία τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν. Ο γάμος τους ήταν μια σκέτη αποτυχία. Έτσι, και παρότι τελικά η Guibert έμεινε στ'αλήθεια έγκυος λίγους μήνες μετά, χώρισαν στα 1966, ένα μήνα πριν τη γέννηση του γιού του.

Τον Φλεβάρη του 1966, κι'ενώ ο Buckley παίζει σε διάφορα gigs, ένας φίλος του (ο ντράμερ των Mothers of Invention, Jimmy Carl Black) τον συστήνει στον μάνατζέρ τους Herb Cohen.
Ο τελευταίος, πιστεύοντάς τον πολύ, τον σπρώχνει αρχικά σε σημαντικότερα gigs και στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 1966, του ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο (Tim Buckley).
Κι'από κει ξεκινάει το ταξίδι.
Ένα ταξίδι που, δυστυχώς, δεν θα κρατήσει πολύ.

Στις 28 Ιούνη του 1975, μετά από μια συναυλία του στο Dallas, ο Βuckley πήγε στο σπίτι φίλου του, όπου, εκτός από το ατελείωτο πιοτί, πήρε μια υπερβολικά μεγάλη δόση ηρωίνης. Οι φίλοι του τον μετέφεραν λιώμα στο σπίτι του, όπου η γυναίκα του Jude τον έβαλε να ξαπλώσει. Λίγες ώρες μετά, και παρά τις προσπάθειές της (αλλά και των φίλων του), ο Buckley μας άφησε χρόνους. Ήταν ξημέρωμα 29 Ιούνη του 1975 και ήταν μόλις 28 χρονώ.

Στη σύντομη ζωή του, πρόλαβε και μας χάρισε 9 studio albums.
Η μουσική ζωή του χωρίζεται σε τρεις ξεκάθαρες περιόδους : την folk (1966-1969), την jazz-rock (1969-1971) και την experimental / sex funk (1972-1975).
Το στυλ του όμως δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο. Ήταν, πάντως, μοναδικό.
Αγαπάμε ή δεν αγαπάμε Tim Buckley, δεν μπορούμε παρά να του αναγνωρίσουμε ένα αναμφισβήτητο genious. Και στη σύνθεση αλλά και στην ερμηνεία.
Είχε αυτό το περίεργο magic touch που του έφτανε και του περίσσευε για να περνάει από το ένα μουσικό στυλ στο άλλο, αλλά και ν'ανακατεύει τους ήχους, δημιουργώντας νότες ολόδικές του.

Η νταλίκα τιμάει Buckley για όλα τα παραπάνω. Δεν αγαπάει και δεν τρελλαίνεται όμως. Στο είδος του και στο ύφος του, αν και τρίκαλος, υπάρχουν άλλοι καλύτεροι. 
Δεν τον προσπερνάει όμως, και σήμερα σας χαρίζει ένα αφιέρωμα με τα τραγούδια που, κατ'εμέ, είναι τα χαρακτηριστικότερα κι'απ'τις τρεις περιόδους του.

Καλημέρα κι'όλας 

Song To The Siren
Once I Was
Strange Feelin'
Monterey
Make It Right
I Woke Up
Wings
Song Of The Magician
Valentine Me
Carnival Song
Blue Melody
Come Here Woman
Chase The Blues Away
Phantasmagoria In Two