Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

I Say A Little Prayer

Καλημέρα αστέρια μου.

Ένα ακόμα solo τραγουδάκι για να κλείσει ο μήνας. Και τι τραγουδάκι...
Soul σε πολύ μεγάλες στιγμές.

Το I Say A Little Prayer (που το βρίσκουμε επίσης και σαν I Say A Little Prayer For You) είναι το διαμάντι-υπογραφή της Κυρίας Dionne Warwick, της "ήρεμης καταιγίδας" της αμερικάνικης soul και RnB.
Γράφτηκε από τους δύο στενούς της συνεργάτες Burt Bacharach και Hal David στα 1966, ηχογραφήθηκε στα περίφημα A and R studios του Νιου Γιορκ (με παραγωγό τον Κύριο Phil Ramone) και κυκλοφόρησε σε 45άρι - με b-side το εξίσου μαγικον (Theme From) Valley Of The Dolls- στις 11 Οκτώβρη του 1967.
Η επιτυχία του ήταν άμεση, αφού, παρά το γεγονός πως δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Billboard Easy Listening Chart, σκαρφάλωσε σε 1 μήνα στο #4 του Billboard Hot 100 και στο (πολύ δύσκολο) #8 του Billboard RnB Chart.
Πιστοποιήθηκε για το ένα εκατομμύριο πωλήσεις μέσα σε 3 μήνες από την κυκλοφορία του και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο της Warwick The Windows Of The World (1967)



Ένα χρόνο αργότερα, το διαμάντι επιστρέφει στην κορυφή του Billboard RnB Chart, αυτή τη φορά όμως τραγουδισμένο από την Κυρία Aretha Franklin και τις back vocals τραγουδίστριές της The Sweet Inspirations. Στην αρχή, μας λέει ο μύθος, το τραγουδούσαν για πλάκα στα διαλείμματα της ηχογράφησης του δίσκου της Aretha Now (1968). Τελικά (ευτυχώς για μας) το συμπεριέλαβε, δίνοντάς του την RnB διάσταση που του άξιζε.



Αυτές είναι οι δύο ιστορικές εκτελέσεις.
Από τα 1968 μέχρι και σήμερις το διαμάντι διασκευάστηκε άπειρες φορές, ενώ άλλες τόσες χρησιμοποιήθηκε σε soundtracks ταινιών ή ακόμα και σε θεατρικές παραστάσεις.
Πάμε όμως να δούμε μερικές άλλες εκτελέσεις.

Ξεκινάμε με τον Al Green και την δικιά του εκδοχή, μία εξαιρετικά τίμια διασκευή. Το ηχογράφησε στα 1977 και το συμπεριέλεβα στο δίσκο του Truth 'n Time (1978)



Σειρά παίρνει μια πολύ καλή τραγουδιάρα-συνθέτης, η Diana King από την Τζαμάϊκα. Η διασκευή της απέχει από την soul, αφού το στυλ εδώ είναι dancehall RnB, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο.
Το ηχογράφησε στα 1996 και το συμπεριέλαβε στο δεύτερο studio album της Think Like A Girl (1997).



Τον Bomb The Bass τον ξέρετε; Αν όχι, να σας πω ότι είναι το ψευδώνυμου ενός άγγλου παλαβιάρη της electronica, τον Tim Simenon. Ωραίου παλαβιάρη όμως. Κι'επειδής το κομμάτι φάνηκε πως μπορεί να διασκευαστεί και να γίνει hyper dance hit, ο δικός μας το διασκεύασε μ'ένα μαγικό τρόπο, πρόσθεσε την δεσποινιδούλα Maureen στα φωνητικά και μας το σέρβιρε ζεστό και λαχταριστό στο πρώτο του studio EP (Into The Dragon - 1988). Ακούστε το. Είναι χάσιμο.



Κλείνω με κάτι σπέσιαλ. Για όσους δεν ξέρουν τους The BossHoss, εκτός του ότι χάνουν, πρόκειται για μία γερμανική rock-country μπάντα που ξεκίνησε στα 2004. Να θυμηθούμε να ασχοληθούμε λίγο, γιατί τα παιδιά το αξίζουν και με το παραπάνω.
Αυτοί που λέτε ασχολήθηκαν με το διαμάντι μας στα 2006, όταν και το κυκλοφόρησαν σε cd-single μαζί με το You'll Never Walk Alone (b-side ας πούμε). Η διασκευή είναι μαγικά περίεργη. Μικρούλα αλλά σκέτος δυναμίτης.
Αυτά για σήμερα.