Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

You Really Got Me


Καλημέρα μας, όλη μέρα μας.

Όταν, στα 1962, τ'αδέρφια Ray και Dave Davies, τα μόνα αγόρια ανάμεσα σε έξι κορίτσια μιας αστικής οικογένειας του East Finchley (στο Βόρειο Λονδίνο), αποφάσισαν ν'ακολουθήσουν το beat ρεύμα της εποχής και να φκιάσουν μια μπάντα, η rock μουσική σκηνή της αγγλίας ξυπνούσε σιγά-σιγά.
Τ'αδελφάκια είχαν ήση αποκτήσει μουσική παιδεία, μιας και φοιτούσαν σε μουσικό σχολείο. Έψαχναν, που λέτε, κι'άλλους για φκιάσουν ένα μουσικό σχήμα. 
Οι επιρροές τους ήταν η jazz των γονιών τους αλλά και η rock 'n' roll που άκουγαν οι μεγαλύτερες αδελφές τους.
Αφού δοκίμασαν πολλούς, μεταξύ των οποίων και κάποιον Rod Stewart, κατέληξαν σε δύο παληκάρια, τους Pete Quaife και Mick Avory. Και εγεννήθη The Ravens. Και οι επιτυχίες στα κλαμπάκια και τους σχολικούς χορούς άρχισαν να έρχονται. Και η μπάντα άρχισε να ψάχνεται για δισκογραφική εταιρεία, αλλά να μην βρίσκει.

Και φτάνουμε στις αρχές του 1964, η μπάντα μετονομάζεται σε The Kinks (για την επιλογή του οποίου υπάρχουν πολλές και αντιφατικές αλλά κυρίως αδιάφορες ερμηνείες), βρίσκει νέο manager (τον αμερικάνο Shel Talmy), υπογράφει στην Pye Records και κυκλοφορεί το πρώτο της single, που δεν είναι άλλο από το Long Tall Sally του Little Richard. Το πράμα αρχίζει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς γίνεται η εκτόξευση : κυκλοφορούν το δεύτερο single τους, το You Really Got Me Now, που τους σπρώχνει στην κορυφή των βρεττανικών και των αμερικάνικων charts.

Από και και πέρα, κι'αφού καταχωρήθηκαν επίσημα σαν μία ακόμα μπάντα της "Βρεττανικής Εισβολής" από τους αμερικάνους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, οι Kinks ξεκινούν παγκόσμιες περιοδείες, ηχογραφούν το πρώτο τους studio album (The Kinks - Οκτώβρης 1964) και αποκτούν το δικό τους άστρο στον γαλαξία της νέας ευρωπαϊκής μουσικής.
Μέχρι τα μισά της δεκαετίας του '70 κυριάρχησαν στη μουσική σκηνή με δεκάδες κορυφές στα παγκόσμια charts, τόσο με singles όσο και με δίσκους.
Από τα 1978 και μετά, κι'αφού τα μέλη (πλην των δύο αδερφιών) πήγαιναν κι'ερχόνταν, άρχισε η παρακμή, η οποία κράτησε μέχρι τα 1996, οπότε και η μπάντα διέλυσε επίσημα. 

Η νταλίκα αγαπάει Kinks. Στέκεται στα παραγωγικά τους χρόνια και στο ανόθευτο rock και garage rock που έπαιζαν και αφήνει στην άκρη τα υπόλοιπα χρόνια.
Σας χαρίζει σήμερα ένα χορταστικό αφιέρωμα στη μπάντα, που, αν δεν έφτασε σε φήμη τους μεγάλους αδελφούς της (Beatles και Rolling Stones), τους πλησίασε από πολύ κοντά.

You Really Got Me
All Day And All Of The Night
Tired Of Waiting For You
Everybody's Gonna Be Happy
Set Me Free
See My Friends
Till The End Of The Day
Dedicated Follower Of Fashion
Sunny Afternoon
Dead End Street
Waterloo Sunset
Autumn Almanac
Wonderboy
Lola
Apeman
You Do Something To Me