Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Live at The Fillmore East


Καλημέρα παιδάκια.

Σε αναμονή μιας ακόμα αποκλειστικότητας από το νταλικόφωνο (και μιλάω για τον ολοκαίνουργιο δίσκο του), σήμερα θέλω να σας χαρίσω ένα πολύ όμορφο live album του Neil Young και των Crazy Horse.

Το Live At The Fillmore East είναι δίσκος που κυκλοφόρησε στα 2006 και είχε δύο στόχους. Ο ένας ήταν να διασωθεί ένα πολύτιμο μουσικό αρχείο (αυτών των συναυλιών) κι'ο άλλος να τιμήσει έναν πολύ μεγάλο κιθαρίστα της rock-folk μουσικής, τον Danny Whitten.

Στα 1970 που λέτε, ο Young και μπάντα περιοδεύουν στο αμέρικα προωθώντας το Everybody Knows This Is Nowhere (1969). Αυτή τους έφερε και στο Νιου Γιορκ, στο East Fillmore, μία από τις πολύ ιστορικές σκηνές της εποχής, η οποία λειτούργησε από τα 1968 μέχρι τα 1971 (ιδιοκτήτης της ο μάνατζερ Bill Graham) και φιλοξένησε όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα της rock εκείνης της εποχής, από Cream και Doors μέχρι Hendrix και Led Zeppelin (τσε βάλε).

Σ'αυτόν το ναό, ο Neil Young και οι Crazy Horse έπαιξαν 4 συναυλίες σε δύο μέρες (6 και 7 Μάρτη 1970). Τα πρώτα μέρη ήταν καθαρά ακουστικά και unplugged, με τον Young μόνο στη σκηνή, ενώ τα δεύτερα ήταν "ηλεκτρικά", με όλο τον θίασο επί σκηνής συν τον Whitten. Τον Whitten που δεν εμφανίστηκε ποτέ σε δίσκο των Neil Young and The Crazy Horse παρά το ότι ήταν μέλος της μπάντας και μάλιστα έγραψε (μαζί με τον Young) το διαμάντι Come On Baby Let's Go Downtown.
Τον έφαγε όμως η ηρωίνη. Και πέθανε στα 1972 σε ηλικία 29 χρονώ.

Κι'όπως είπαμε και πιο πάνω, αυτός ο δίσκος είναι ο μόνος της μπάντας με τον Whitten στη σύνθεσή της.
Είναι όμως κι'ένας πολύ καλός δίσκος, με διαμάντια ψηφιακά επεξεργασμένα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ατέλειες από τις ηχογραφήσεις εκείνης της εποχής. Ο ήχος είναι τέλειος, αλλά σ'αυτό βοήθησε και η καταπληκτική ακουστική της σάλας, που θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες indoor σκηνές όλων των εποχών.

ΥΓ. Απολαύστε (ανεύθυνα) την μαγική 14λεπτη εκτέλεση του Cowgirl In The Sand

Πολλά είπαμε όμως.

Everybody Knows This Is Nowhere
Winterlong
Down By The River
Wonderin'
Come On Baby Let's Go Downtown
Cowgirl In The Sand