Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Genius Loves Company


Καλημέρα αγάπες.

Καιρό τώρα ήθελα να κάνω ένα αφιερωματάκι στον Ray Charles. Κι'ενώ είχα μπόλικο υλικό και σκεφτόμουν τι επιλογές θα κάνω, ξέθαψα αυτό εδώ το cd. Που τα λέει όλα. Και με όλους.
Εξηγούμαι.

Το Genius Loves Company είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Αν ο Crosby και ο Sinatra ήταν οι "μάγοι των λόγων", ο Charles ήταν ο αδιαμφισβήτητος "μάγος της μουσικής". Το Genius του είδους του.
Αυτά όμως θα τα πούμε στο αφιέρωμα.
Αυτό που σήμερα θέλω να σας πω είναι πως ο μάγος αυτός ανέκαθεν ήθελε παρέα. Στα riffs, στις συναυλίες, στη ζωή. Και την είχε πλουσιοπάροχα. 
Η ηχογράφηση αυτού του δίσκου έγινε μεταξύ Ιούνη 2003 και Μάρτη 2004. Όσο διαρκούσε η ηχογράφηση, κανείς από τους σπουδαίους καλεσμένους του δεν μπορούσε να φανταστεί πως, στην ουσία, συμμετείχε στο κύκνειο άσμα του Ray Charles. Κι'αυτό παρά το γεγονός πως ήταν ήδη πολύ άρρωστος. 
Και όμως.
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των master recordings, τον Ιούνη του 2004, ο Ray Charles άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο από κίρρωση του ήπατος (αποτέλεσμα των χρόνιων καταχρήσεων σε αλκοόλ και ντρόγκα).

Έτσι, έμελλε να είναι ο τελευταίος του δίσκος. Και του χρώσταγε ο γιαραμπής, μιας και για πολύ καιρό, ότι έφτιαχνε πάτωνε. Και ήταν από τύχη που αποφάσισε, 8 χρόνια μετά τον μετριότατο Strong Love Affair (1996), να φωνάξει τα φιλαράκια και να μας χαρίσει 12 ανεπανάληπτα riffs. Το ένα καλύτερο από το άλλο σας λέω. Συν ένα bonus : ένα live με τον Van Morrison.

Θέτε απόδειξη;

Here We Go Again (feat. Norah Jones)
Sweet Potato Pie (feat. James Taylor)
You Don't Know Me (feat. Diana Krall)
Sorry Seems To Be The Hardest Word (feat. Elton John)
Fever (feat. Natalie Cole)
Do I Ever Cross Your Mind? (feat. Bonnie Raitt)
It Was A Very Good Year (feat. Willie Nelson)
Hey Girl (feat. Michael McDonald)
Sinner's Prayer (feat. B.B.King)
Heaven Help Us All (feat. Gladys Knight)
Over The Rainbow (feat. Johnny Mathis)
Crazy Love (feat. Van Morrison)