Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Tavasz, Tavasz (Άνοιξη, Άνοιξη)


Καλημέρα πιτσουνάκια μου.

Κυριακή του γιαραμπή σήμερα, και λέω να σας πάω ένα μουσικό ταξιδάκι μέχρι την Ουγγαρία για να γνωρίσουν (όσοι δεν ξέρουν) και να ξαναθυμηθούν (οι υπόλοιποι) μία μεγάλη Κυρία της μαγυάρικης παραδοσιακής μουσικής.

Η Marta Sebestyén γεννήθηκε στην Βουδαπέστη στα 1957 από μάνα συνθέτη και πατέρα πανεπιστημιακό και συγγραφέα. Στα 7 της γνώρισε την παγκόσμια ethnic μουσική, όταν ο πατέρας της, επιστρέφοντας από ταξίδι στην αμερική φορτωμένος με δίσκους ethnic από την περίφημη συλλογή του ιδρύματος Smithsonian.
Σπούδασε στο περίφημο σχολείο του Miklos Radnoti στην Βουδαπέστη και από μικρή αφοσιώθηκε στην παραδοσιακή μουσική της πατρίδας της, συμμετέχοντας και ηχογραφώντας πολύ συχνά με το πολύ γνωστό μαγυάρικο φολκ συγκρότημα Muzsikás.
Σ'αυτή οφείλουμε πολλές διασκευές παλιών μεσαιωνικών τραγουδιών της περιοχής της Ουγγαρίας, μερικά από τα οποία ακούσαμε και στο υπέροχο album των Deep Forest "Boheme" (1995).
Πέρα όμως από τη μουσική της πατρίδας της, η Sebestyén διασκεύασε και πολλά άλλα παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Ισραήλ, την Ινδία, τη Σλοβακία κλπ κλπ.

Το πλατύ κοινό την γνώρισε από τη μαγική ερμηνείες  στο soundtrack της ταινίας The English Patient (1996) του διαμαντιού Szerelem, Szerelem.

Η νταλίκα σήμερα κάνει ένα μικρό αφιερωματάκι στην μεγάλη αυτή μουσικό με την θεϊκή φωνή και επιφυλάσσεται για 2-3 καταπληκτικούς δίσκους που έχει στα κοντέϊνέρ της.

Devoiko Mome
Sino Moi
Ha En Rozca Volnet
Cry Only On Sundays
Dance Of Lads
Hassidik Wedding Dances
Szerelem, Szerelem
Tavasz, Tavasz
Szombateste Bucsuztato