Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ibrahim Al Qashoush (In Memoriam)


Καλημέρα αδέλφια.
Σήμερα θέλω να σας πω μιαν ιστορία, που μου διηγήθηκε χθες ένας φίλος Σύριος στο στέκι Μεταναστών, στη διάρκεια των μαθημάτων ελληνικών για μετανάστες της Αμαλίας μας.

Ο Ibrahim Al Qashoush ήταν πυροσβέστης στην πόλη Hama της Συρίας. Για όσους δεν ξέρουν, σ'αυτή τη πόλη, στα 1980, ο πατέρας του σημερινού στυγνού εγκληματία πρόεδρου της Συρίας, ο Hafez-al-Assad, είχε κατασφάξει πάνω από 30.000 αντικαθεστωτικούς, πράγμα για το οποίο ελάχιστα είχαν αναφερθεί τότε.
Εκτός από πυροσβέστης, ο Ibrahim ήταν και ερασιτέχνης ποιητής-τραγουδοποιός. Όταν ξέσπασαν οι ταραχές εναντίον του συριακού καθεστώτος, ο Ibrahim σκάρωσε ένα τραγουδάκι με τίτλο "Άντε Bashar, ώρα να φεύγεις", αναφερόμενος βέβαια στον Bashar-al-Assad, το οποίο τραγουδούσε στις πλατείες κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων.
Γρήγορα έγινε σύμβολο της αντίστασης και, έτσι, μπήκε στο μάτι της μυστικής αστυνομίας του Ba'ath αλλά και των πληρωμένων τραμπούκων.
Έτσι, στις 4 Ιούλη του 2011, το πτώμα του βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Ορόντη. Οι δολοφόνοι του θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα στον εξεγερμένο λαό, αφού του άνοιξαν τον λαιμό και του ξερίζωσαν τις φωνητικές χορδές.

Πολλά, πάρα πολλά χιλιόμετρα δυτικότερα, στις ΗΠΑ, ζει και εργάζεται ένας σπουδαίος Σύριος κλασσικός συνθέτης, ο Malek Jandali.
Ο Jandali κατάγεται από την πόλη Homs, 80 χιλιόμετρα μόλις δυτικά της Hama. Από το ξεκίνημα της συριακής εξέγερσης (όντας αντιφρονούντας) έχει στρατευτεί στον αγώνα εναντίον της τυραννίας των Assad.
Η θυσία του Qashoush τον συντάραξε συνθέμελα. Για τον λόγο αυτό, συνέθεσε μια 7 λεπτη συμφωνία προς τιμή του, την οποίαν ονόμασε Freedom Qashoush Symphony, μία θαυμάσια μελωδία, όπου κυριαρχεί το πιάνο του Jandali.
Όπως είπε ο ίδιος, δεσμεύτηκε να την ολοκληρώσει, σε πλήρη συμφωνία, μέσα στο 2012.
Αποτέλεσμα αυτής του της κίνησης, ήταν οι τραμπούκοι του Ba'ath να εισβάλουν στο πατρικό του αργά τη νύχτα και να ξυλοκοπήσουν άγρια τους υπερήλικες γονείς του.

Ήθελα να σας την χαρίσω σε audio μορφή, έλα όμως που το video που έφτιαξε είναι τόσο όμορφο που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Όποιος την θέλει σε μορφή mp3, ξέρει τη διαδικασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: