Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Mezzanine


Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια απ'αυτό εδώ το album και οι συζητήσεις καλά κρατούν για το αν είναι ή όχι το καλύτερο των Massive Attack.
Λένε συνήθως, πως όταν αγαπάς δεν ξεχωρίζεις ούτε διαλέγεις, πράγμα τόσο λάθος όσο και ο ορισμός που η πλειοψηφία δίνει στον όρο "αγάπη". Και ξεχωρίζεις, και διαλέγεις κι' απ'όλα τα καλά.

Το Mezzanine είναι το τρίτο studio album αυτού του απιθανο-απίθανου ντουέτου από το Bristol που έντυσε την trip hop / electronica με χρώματα από άλλον πλανήτη.
Κυκλοφόρησε στις 20 Απρίλη του 1998 και θεωρείται all time classic στο συγκεκριμένο είδος μουσικής (που, όπως θα έχετε καταλάβει, τιμεί το νταλικόφωνο).
Είναι όμως ο καλύτερός τους;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Γι'αυτό, και ένεκα η προεκλογική περίοδος, θα είμαι σαφής όπως ένας πολιτικός.
Αυτό που σίγουρα σηματοδοτεί το Mezzanine είναι μια καθαρή στροφή της μπάντας προς τους σκοτεινούς ήχους της ambient και της abstract μουσικής, με μπόλικα φωνητικά. Πράγμα που δεν είχε φανεί στα δύο πρώτα τους album, όπου κυριαρχούσε μια laidback-jazzy ατμόσφαιρα.
Ο κύριος λόγος αυτής της στροφής ήταν η αποχώρηση του Andy "Mushroom" Vowles και η αντικατάστασή του από τον Robert "3D" Del Naja (ο οποίος και συμμετείχε στα περισσότερα samples αυτού εδώ του δίσκου).
Εμπορικά τώρα, ο δίσκος ήταν μια τεράστια, τεραστιότατη επιτυχία. Εκτός του ότι ανέβηκε στο #1 του UK Albums Chart (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο) και καταχωρήθηκε επίσημα πλατινένιο (με πάνω από 300.000 πωλήσεις μόνο στην Αγγλία), δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές από όλα σχεδόν τα ειδικευμένα μέσα. Στο Αμέρικα, βέβαια, δεν έτυχε της ίδιας αντιμετώπισης, αλλά αυτό δεν εκπλήσσει, μιας και τ'αμερικανάκια ότι ξενόφερτο θαυμάζουν, το αντιγράφουν θάβοντάς το.

Άρα, με τα παραπάνω, κι'αφού αποφάσισαν να μας χαρίσουν διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις, ανάλογα τα γούστα που βγάζει ο καθένας επιλέγει και δίσκο.
Σε ότι με αφορά, album σαν το Mezzanine βγαίνουν κάθε πολλά χρόνια. Πάρα πολλά. Από την άλλη, τι να πεις για το δεύτερο studio album τους ( Protection - 1994); Που θα πρέπει να διδάσκεται στα μουσικά σχολιά σαν επιτομή της laidback electronica;

Γι'αυτό σας λέω λατρεμένοι. Ας αφήσουμε τις κριτικο-αναλύσεις σ'αυτούς που βγάζουν λεφτά απ'αυτές. Εμείς πάμε να ξαναθυμηθούμε (όχι πως το 'χαμε ξεχάσει) αυτό το διαμάντι.
Δεν πρέπει να είπα καλημέρα ε;
Καλημέρα!

Angel
Risingson
Teardrop
Inertia Creeps
Exchange
Dissolved Girl
Man Next Door
Black Milk
Mezzanine
Group Four
(Exchange)


Δεν υπάρχουν σχόλια: