Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Afrocubism


Καλημέρα ομορφιές μου.
Η βδομάδα ξεκινά με μια ιστοριούλα, αληθινή πέρα για πέρα.

Στα 1996, ο αρχι-παραγωγός της δισκογραφικής World Circuit Records (μία από τις σημαντικότερες στα ethnic και world fusion ακούσματα) Nick Gold είχε την ιδέα να προσκαλέσει μουσικούς από το Μάλι (Bassekou Kouyate και Djelimadi Tounkara) στην Αβάνα για να ηχογραφήσουν παρέα με κουβανούς μουσικούς. Κι'αυτό γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, η κουβανέζικη σάλσα και ρούμπα είναι απόγονοι (πρώτου βαθμού) της αφρικάνικης μουσικής παράδοσης.
Έλα όμως που κάτι οι βίζες και κάτι η γραφειοκρατία τους εμπόδισε να κάνουν αυτό το ταξίδι, και, σαν αποτάλεσμα, ο Gold βρέθηκε με τεράστια χρέη από προκαταβολές studio κλπ κλπ.
Για να τα καλύψει λοιπόν σκέφτηκε minimal : ζήτησε από τον σπουδαίο κουβανό κιθαρίστα Eliades Ochoa να του βρει μουσικούς (συνταξιούχους ει δυνατόν, για λιγότερο κόστος) και να ηχογραφήσουν δίσκο για να βγουν τα έξοδα.
Και ο Eliades δεν του χάλασε το χατήρι. Και ξέρετε ποιό ήταν το αποτέλεσμα;
Το Buena Vista Social Club. Ε ναι! Μία από τις σημαντικότερες μουσικές απόπειρες, δύο καταπληκτικοί δίσκοι που πούλησαν πάνω από 9 μύρια.
Είναι αυτό που λέμε "το λάθος, αν γίνει σωστά, βγάζει πολλά γούστα".

Γιατί σας είπα αυτή την ιστορία;
Γιατί ο Gold δεν το έβαλε κάτω. Και συνέχισε να ψάχνεται με το Μάλι. Και ξανάρχισε τις επαφές δέκα σχεδόν χρόνια μετά. "...γιατί άκουσα αφρικάνους να παίζουν κουβενέζικη μουσική και ξέρω πως κάτι μαγικό θα προκύψει...", όπως έλεγε.
Και, για καλή μας τύχη, το κατάφερε ο μπαγάσας.
Στα 2009 πήρε τον Eliades Ochoa και μερικούς αφρικάνους μουσικούς, με προεξέχοντες τον Bassekou Kouyate αλλά, κυρίως, τον καλύτερο ίσως οργανοπαίχτη της kora Toumani Diabate και εγκαταστάθηκε στην Cartagena της βόρειας Ισπανίας.
Η συνεύρεση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, λόγω κυρίως των διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών αλλά και του πολύ σκληρού χαρακτήρα του Diabate.
Το αποτέλεσμα όμως....

Το Africubism κυκλοφόρησε τελικά στις 8 Οκτώβρη του 2010. Πρόκειται, ίσως, για την μέχρι τώρα σημαντικότερη απόπειρα fusion κουβανέζικης και αφρικάνικης μουσικής. Ένα μίγμα από μελωδίες που ξερνούν εικόνες απίστευτες. Kora και κιθάρα σε μια συνουσία - έργο τέχνης. Και λίγα λέω.
Αλλά δεν θα πω περισσότερα.
Θ'αφήσω τις νότες να τα πουν.

Mali Cuba
Al Vaiven De Mi Carreta
Keramo
Djelimady Rumba
La Culebra 
Jarabi
Eliades Tumbao
Dakan
Nima Diyala
A La Luna Yo Me Voy
Mariama
Para Los Pinares Se Va Montoro
Guantanamera