Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Wish You Were Here


Καλημέρα αγάπες μου.
Σήμερα, στη σαγκά μας "ένα τραγούδι πες μου ακόμα και βάψ' τον ήλιο με μαύρο χρώμα" το νταλικόφωνο ασχολείται μ'ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια της rock μουσικής.
Έναν ύμνο.

Το Wish You Were Here είναι το title track του ομώνυμου δίσκου των Pink Floyd (Wish You Were Here - 1975). Οι στίχοι είναι του Roger Waters, ο οποίος συνεργάστηκε με τον David Gilmour και στη μουσική.
Όπως τα περισσότερα τραγούδια αυτού του δίσκου, έτσι και το δικό μας διαμάντι αναφέρεται στην αποχώρηση του κιθαρίστα Syd Barrett από τη μπάντα, στα 1968, λόγω σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από καταχρήσεις ντρόγκας και αλκοόλ.

Στην original version του δίσκου, στην αρχή ακούγεται κάποιος να ψάχνει στο ραδιόφωνο σταθμούς, ακούγεται ένα μικρό απόσπασμα από την Τέταρτη Συμφωνία του Tchaikovsky και μετά η ουράνια εισαγωγή της δωδεκάχορδης κιθάρας του Gilmour για ν'ακολουθήσει το διαμάντι, με backround ήχους από ραδιοφωνικά μεσαία κύματα (που όποιος έζησε τα πραγματικά radio days τα εκτιμά ανάλογα).
Σαν single κυκλοφόρησε στις 10 Δεκέμβρη 1975 με το μαγικό εξώφυλλο που βλέπετε στην φωτογραφία.




Είναι γνωστό, πως το άπειρα πολύπλοκο της μουσικής των Pink Floyd δεν επιτρέπει σε πολλούς να τολμήσουν διασκευές σε τραγούδια τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ελάχιστοι έχουν διασκευάσει τούτο δω το διαμάντι. Ένα ακόμα πιο περίεργο όμως, είναι πως, αν εξαιρέσεις την σαχλο-διασκευή της Avril Lavigne, όλες όσες έγιναν είναι καλές. Όχι στο ύψος του αυθεντικού βέβαια, αλλά καλές.
Ν'αρχίσουμε το ταξιδάκι μας μ'έναν λατρεμένο reggae man, τον Alpha Blondy και την εξαιρετική reggae άποψή του. Η διασκευή έγινε στα 2007 και συμπεριλήφθηκε στο album του Jah Victory του ίδιου χρόνου.




Επόμενη διασκευή, αυτή του μάγου από την Αϊτή Wyclef Jean, λίγο πιο πρώϊμη από την από πάνω, μιας και ηχογραφήθηκε στα 2001 και κυκλοφόρησε μαζί με το δεύτερο studio album του The Ecleftic : 2 Sides II a Book της ίδιας χρονιάς.




Πάμε τώρα στους μάγους του alternative, τους εγγλέζους Radiohead και στην απίστευτα μελωδική διασκευή τους. Κι'άλλο περίεργο εδώ. Η διασκευή τους, που έγινε στα 2006, δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε επίσημο studio album της μπάντας, αλλά σ'ένα ΕΡ (ομώνυμο) και σε μία compilation.




 Και τελειώνουμε με την απόλυτη νιρβάνα. Τους λατρεμένους ηλεχτρονικάδες Tangerine Dream και την μαγική τους διασκευή, που έγινε στα 2010 και συμπεριλήφθηκε σ'ένα από τα καλύτερα albums όλων των εποχών, το Under Cover - Chapter One, μέσα στο οποίο η μπάντα παίζει μόνο διασκευές πολύ μεγάλων τραγουδιών, όπως καλή ώρα το δικό μας.
Με τις υγείες μας