Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

The Million Dollar Hotel


Παραγγελιά και σήμερις στο νταλικόφωνοΝ.
Εντύπωση μου έχει κάνει πως κανείς μέχρι σήμερις δεν είχε ζητήσει soundtrack. Αλλά τελικά κάποιος ζήτηξε. Και πολύ το χάρηκα.
Γιατί τούτη δω η ταινία, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο φιλμικά (νταλίκειον επίρρημα), μουσικά είναι αυτό που λέμε στα λατινικά "τα σπάει" και στα αρχαία ελληνικά "δεν υπάρχει".

Το The Million Dollar Hotel είναι μια ταινία που σκηνοθετήθηκε από τον Wim Wenders πάνω σ'ένα concept των Bono (των U2) και Nicholas Klein. Βγήκε στις αίθουσες στις 2 Φλεβάρη του 2000 και πρωταγωνιστούν οι Jeremy Davies, Milla Jovovich και ο πολύς Mel Gibson.
Το στόρυ είναι τραγικά ελαφρύ (για έναν Wenders), αφού διηγείται τις ιστορίες ενός τσούρμου ετερόκλητων ανθρώπων που ζουν σ'ένα ξενοδοχείο του Los Angeles, με μπόλικια ρομαντσάδα των Jovovich και Davies και με φόντο τη δολοφονία του γιου ενός γερουσιαστή και την έρευνα ενός πράχτορα του FBI (Gibson).
Αλαφριά πράματα, σας το 'πα.

Το soundtrack όμως είναι άλλου παππά ευαγγέλιο.Πρόκειται για καινούργια τραγούδια των U2 (o Bono είναι και παραγωγός όλου του soundtrack) αλλά και άλλων τύπων, από τους οποίους ξεχωρίζουν οι Jon Hassell και ο Tito Larriva με τη μαγική διασκευή του Anarchy In The UK των Sex Pistols. Όσο για το Amsterdam Blue (Cortége) του Hassell, είναι ένας φόρος τιμής στον μεγάλο τρομπετίστα Chet Baker και η ακροφωνιαία πέτρα όλου του soundtrack, έπειτα από απόφαση του σκηνοθέτη.
Με λίγα λόγια, εξαιρετικός δίσκος.
Που είναι παραγγελιά της Νικολέττας μας της τσαχπίνας.
Νικολέττα μου για πάρτη σου.

U2/Daniel Lanois - The Ground Beneath Her Feet
Bono - Never Let Me Go
U2 - Stateless
Milla Jovovich - Satellite Of Love
Bono/Daniel Lanois - Falling At Your Feet
The MDH Band - Tom Tom's Dream
U2 - The First Time
The MDH Band - Bathtub
Daniel Lanois/The MDH Band - The First Time (reprise)
Brad Mehldau/Bill Frisell - Tom Tom's Room
The MDH Band - Funny Face
Bono/The MDH Band - Dancin' Shoes
Jon Hassell/Gregg Arreguin - Amsterdam Blue (Cortege)
The MDH Band - Satellite Of Love (reprise)
Tito Larriva - Anarchy In The UK