Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

En Vivo En Europa


Καλημέρα σας πέρα για πέρα σας.
Σήμερα είναι Παρασκευή και η βδομάδα τελειώνει μέσα σε απεργίες, επισχέσεις και άλλα τέτοια αναζωογονητικά. Σήμερα έχουμε κάτι καλό να κάνουμε το απόγευμα. Σίγουρα κάτι ακαλύτερο από το να "αγαναχτούμε" πάνω στο πληκτρολόγιο και μπροστά στην οθόνη.
Σήμερα που λέτε, από τις 6 το απόγευμα, η El Chef Συλλογική Κουζίνα του Στεκιού Μεταναστών μαγειρεύει για και γλεντάει με τους απεργούς της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στο κτίριο της εφημερίδας στο Νέο Κόσμο. Ελάτε πολλοί και φέρτε και κανά πιοτί μαζί σας να κεράσετε τον διπλανό σας. Ελάτε και να βοηθήσετε. Απλά ελάτε. Και να πηγαίνετε παντού όπου άνθρωποι έχουν ανάγκη να μην νοιώθουν μόνοι στον αγώνα τους.

Κι'επειδή η φτώχεια εκτός από επανάσταση θέλει και καλή μουσική, η νταλίκα σήμερα θέλει να σας χαρίσει κάτι αμέτρητα όμορφο.
Για να πω την πικρή μου αλήθεια, την Nueva canción εγώ προσωπικά δεν την ήξερα. Και που να την ήξερα θα με πείτε (και θα 'χατε και δίκιο). Την γνώρισα όμως. Στα άγγουρα φοιτητικά μου χρόνια εις τους Παρισίους και δράστης ήτο ο Juanito. Ένας βάσκος μεταπτυχιακός φοιτητής, του οποίου είχαν απαγορεύσει την επιστροφή στην Ισπανία επειδή ο πατέρας του ήταν ενεργό μέλος της ΕΤΑ και ο ίδιος ήταν αρκετά "μέλος". Τον θυμάμαι ακόμα να κλαίει στις τηλεφωνικές καμπίνες τηλεφωνώντας στην querida του, αλλά και στην chambre de bonne του (σοφίτα ελληνιστί) της rue De La Gare να λιώνουμε κασέτες με μουσική της φυλής του.
Αυτός ήταν που μου εξηγούσε πως η Nueva canción είναι περισσότερο κίνημα παρά είδος μουσικής, πως οι καλλιτέχνες της χρησιμοποιούσαν την ιβηρική-λατινοαμερικάνικη folk μουσική για να περνούν μηνύματα αντίστασης, κοινωνικής εξέγερσης και ανυπακοής.
Εκείνος μου 'μαθε την Μεγάλη Κυρία Mercedes Sosa, την La Negra της Nueva canción.
Και γω, ντανταϊστικό τρυφερούδι 18χρονο τότε, την λάτρεψα.

Και ξέρω πως πολλοί από σας την αγαπάτε, αν κρίνω από τα mail για παραγγελιές. Και υπόσχομαι πως σύντομα θα έχουμε αφιέρωμα στο νταλικόφωνο.
Σήμερα όμως έχω την τρελλή χαρά να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα καλύτερα live albums της μικρής μου συλλογής.
Το En Vivo En Europa δεν είναι μια απλή ζωντανή ηχογράφηση. Είναι μια κατάθεση ψυχής, εντέρων και συκωτιών της Sosa. Μια ανεπανάληπτη παράσταση με εξαιρετικές perfomances, μια συλλογή από πολύ μεγάλα διαμάντια της. Πείτε με υπερβολικό, αλλά το θεωρώ το διαβατήριό της για τον ουρανό, στον οποίο μετακόμισε η Μεγάλη Κυρία στα 2009.
Είναι η ηχογράφηση της συναυλίας της στο Leidsche Schowburg του Leiden (Ολλανδία) στις 25 του Μάη 1987, η οποία κυκλοφόρησε στις 23 Φλεβάρη του 1989.
Την μεγάλη Κυρία συνοδεύουν οι Nicolas Brizuela στην κιθάρα, Oscar Alem στο μπάσο και τα keyboards και τον Osvaldo Arena στα ντραμς. Τόσο απλά και τόσο μαγικά.
Για όλους σας, για τα ψυχοπλακωτικά μου και, κυρίως, για τον σύντροφό μου τον Juanito και την querida του.
En la memoria de los momentos Juanito...

Zamba De Los Mineros
Entre A Mi Pago Sin Golpear
Ky Chororo
Tren A Cartagena
Como Pajaros En El Aire
Dona Ubensa
Solito Y Sin Flor
Todo Cambia
Venas Abiertas
Galopa Murieta
Antiguos Duenos De Las Flechas
Dulche Madera Cantora