Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

The World Wide Rebel Songs

Καλημέρα μελομακάρουνά μου.
Με αυτόματο πιλότο από τη χθεσινή ανάρτηση, σήμερα το νταλικόφωνο θέλει να σας παρουσιάσει το alter ego ενός σπουδαίου μουσικού. Το ακτιβιστικό alter ego εννοάω.
Κι'όταν θα έχω όρεξη, θα απαντήσω και σε όσους συνεχίζουν (άσκοπα) να αποκλείουν τον τάδε ή τον δείνα καλλιτέχνη με βάση τα πιστεύω του.
Αλλά σήμερα δεν έχω όρεξη.

Όσοι ακούν πχιοτικιά μουσική ξέρουν τον Tom Morello. Και τον ξέρουν τόσο σαν τον αμερικανο-κενυάτη κιθαρίστα-ιδρυτικό μέλος των Rage Against The Machine, όσο και ως μέλος των Audioslave (μετά τον "θάνατο" του De La Rocha και τη διάλυση των Rage).
Θα ξέρουν επίσης, πως είναι ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της rock (και όχι μόνο).
Πάμε τώρα να τον μάθουμε και σαν ούλτρα πολιτικοποιημένο καλλιτέχνη.

Από την εποχή των Rage (και πολύ πριν τους Audioslave), ο Morello είχε πολιτικές ανησυχίες που τις έβγαζε προς τα έξω μ'ένα μουσικό στυλ εντελώς διαφορετικό απ'αυτό της μπάντας. Πράγματι, τα "πολιτικά" του τραγούδια, τα οποία έπαιζε solo σε μικρά κλαμπάκια, ήταν folk και rock-folk διαμάντια. Και μιλούσαν για όλες τις κοινωνικές ανισότητες, τις φυλετικές διακρίσεις, την εργατιά και την εκμετάλλευση.
Από τα 2001, όταν και φκιάχτηκαν οι Audioslave, ο Morello άρχισε να σκέφτεται σοβαρά την δημιουργία ενός "πολιτικού" του alter ego, με σκοπό την κυκλοφορία των τραγουδιών που αναφέραμε παραπάνω. Και το σκέφτεται σοβαρά, σαν αντίβαρο στην "απολιτίκ" μουσική των Audioslave.
Και το φτιάχνει στα 2003. Και το ονομάζει The Nightwatchman. Και, για καλή μας τύχη, αρχίζει να κυκλοφορεί albums από τα 2007 και μετά, όταν δηλαδή διαλύθηκαν οι Audioslave (και ξαναφτιάχτηκαν οι Rage Against The Machine. Μπερδεμένα πράματα).
Μέχρι σήμερα, ο Nightwatchman (μαζί με το γκρουπ του Street Sweeper Social Club) έχουν κυκλοφορήσει 4 studio albums.
Παράλληλα, πάλι στα 2007, δημιουργεί, μαζί με τον Serj Tankian (των System Of A Down βεβαίως, βεβαίως) έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Axis Of Justice, που συγκεντρώνει καλλιτέχνες (solo αλλά και μπάντες) με σκοπό την διεξαγωγή συναυλιών υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αλλά γι'αυτό θα μιλήσουμε άλλη φορά.

Σήμερα το νταλικόφωνο σας χαρίζει το τελευταίο studio album του Nightwatchman.
To The World Wide Rebel Songs κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου 2011 και, όπως και τα προηγούμενα, είναι σε δική του παραγωγή. Συμμετέχουν σ'αυτό και οι Street Sweeper Social Club (Carl Restivo - κιθάρα, Eric Gardner - ντραμς και Dave Gibbs - μπάσο, back vocals).
Το μουσικό στυλ είναι υπέροχο folk-rock με ξαφνικές γερές ροκιές και ατελείωτα υπέροχα faze κιθάρας (στα οποία ο Morello είναι μάστορας).
Οι στίχοι κοφτεροί σαν λεπίδες. Δείτε τίτλους στην tracklist και θα καταλάβετε.
Αυτά για σήμερις.

Black Spartacus Heart Attack Machine
The Dogs of Tijuana
It Begins Tonight
Save the Hammer for the Man
The Fifth Horseman of the Apocalypse
Speak and Make Lightning
Facing Mount Kenya
The Whirlwind
Stray Bullets
Branding Iron
World Wide Rebel Songs
God Help Us All